/ БГНЕС
Каракачанов увери, че периметърът на българската граница се наблюдава в дълбочина
Министерството на отбраната е готово да изпрати необходимите хора, транспортна техника и съоръжения на границата при нужда. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след спешна среща при премиера Бойко Борисов, която се проведе тази сутрин.
 
„Съвещанието беше във връзка със ситуацията в съседни страни и раздвижване на мигрантски маси. Оценката е, че възможността нещо подобно да се случи, не е отпаднала. Но това, което казахме на министър-председателя, е готовността и на полицията, и на армията с предварителните планове взаимодействие при нужда се реагира“, обясни Каракачанов.

БГНЕС

Страната ни ще продължи и своето сътрудничество с партньорските служби на съседните държави. „Периметърът на нашата граница се наблюдава в дълбочина, а не на самата гранична линия. Движението се наблюдава“, допълни Каракачанов.

Подсилваме охраната по границата с Гърция (СНИМКИ)

БГНЕС

„Следим ситуацията много внимателно още от първото получаване на сигнали за възможно движение на големи групи от нелегални мигранти. На този етап ситуацията изглежда овладяна, както в Турция, така и в Гърция. Там имаше сериозно напрежение и сериозни опити, така че не е изключено те да бъдат възобновени и да преминат в друга организационна форма“, предупреди Младен Маринов.

БГНЕС

Командирът на ВМС увери: Мигрантски натиск по море към страната ни няма

На съвещанието при премиера е обсъдена всичката налична информация, която показва, че на нашата граница ситуацията е нормална, но засиленото присъствие на органите на реда ще продължи. В пограничните райони ще бъде изпратена и повече Жандармерия, която от петък провежда специализирана операция в малките населени места. Целта е пълна готовност за реакция при необходимост, уточни вътрешният министър.

БГНЕС

Проблемът е, че в социалните мрежи се тиражира фалшива информация, имаме усилено присъствие на Гранична полиция и Жандармерия по границата, каза още Младен Маринов.

Каракачанов заяви, че с колегата си Младен Маринов ще направят посещение на границата. Министерство на отбраната ще изпрати по границата специализирана и транспортна техника, която да бъде използвана при опазването ѝ. Армията ни е в готовност да мобилизира и до 3000 души от личния си състав.

БГНЕС

На този етап няма информация за подобни явления в български бежански центрове, които са с нисък капацитет.