Плевнелиев поздрави патриарха: Бог да му даде сили да ни води по правилния път
Плевнелиев поздрави патриарха: Бог да му даде сили да ни води по правилния път / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

За първи път в най-новата и демократична история се проведе събор и избор на български патриарх. Обръщам се към вас, за да засвидетелствам искрената си радост от избора ви за патриарх Български и митрополит Софийски. Това каза президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

„Обръщам се с очакването и надеждата на всеки български гражданин избраните от тях политически и духовни водачи да работят за единение, за съзидание, за достоен живот и напредък. С божието благоволение, свободно избран, достоен и мъдър, да пребъде нашият нов Патриарх Неофит. Да го приемем в сърцата си, Бог да му даде сили да ни води по правилния път. Българската църква доказа над какви чудовищни трудности надделява духовната сила”, каза президентът.

„За българите е незаменима ролята на християнските учители и духовници”, допълни той.

„Сърцето на църквата е способността за единение и съпричастност към живота на българите, познание за надеждите им, грижа за вярата им. На българския патриарх е отделено със скромност и съзнание за дълг да спечели искрената почит на християните. Очакваме да допринася за православното единство, да съхранява целостта на Българската църква”, каза още държавният глава.

Плевнелиев поздрави патриарха Бог да му даде сили да ни води по правилния път
netinfo

Поздравление към новоизбрания Български патриарх изпрати премиерът в оставка Бойко Борисов. „Вашето духовно служение започва във време, заредено с много предизвикателства”, посочва министър-председателят.

„Състоянието на икономиката, духовната криза на нашето общество, поставят и духовните лидери в ситуация да се търси начин за преодоляване на трудностите и намиране на най-верния път. Вярвам, че Българската православна църква, начело с вас, ще спомогне за поддържане на взаимното уважение между вероизповеданията”, се казва още в поздравлението.

„Нашата вяра е нашият щит, нашата вяра е нашият пристан. Сърдечно желая крепко здраве и достолепие”, завършва Борисов.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева също поздрави патриарх Неофит.

Плевнелиев поздрави патриарха Бог да му даде сили да ни води по правилния път
netinfo