/ Георги Димитров
Протестите на служителите на „Пирогов“ спират, реши ръководството на лечебното заведение
Протестите на служителите на „Пирогов“ спират, реши ръководството на лечебното заведение, съобщиха от пресцентъра. Решението за прекратяване на протестните действия е взето, след проведената среща на началници от болницата, синдикати, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров и здравния министър д-р Стойчо Кацаров. 

Медици от болницата обаче са категорични, че няма да се съобразят с решението на ръководството и ще излязат на планирания протест пред сградата на Президентството в 18:00 часа. На него те ще поискат оставката на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров и на ръководството на НЗОК. Това обяви за DarikNews.bg д-р Дияна Димитрова - лекар в мултипрофилното Спешно отделение на "Пирогов". 

По думите ѝ протестът остава заради "обидата, която нанесоха на всички и най-вече на човека, който изнесе цялата пандемия на раменете си". 

Димитрова е категорична, че част от лекарите не са удовлетворени от проведената среща със здравния министър в сряда. Според нея, на срещата е трябвало да бъде поканен и проф. Асен Балтов. "Защо трябваше да се играят тези циркове", възмути се д-р Димитрова. 

И заключи: "Излезе, че вместо да наградят лекарите, които работиха по време на пандемията, те изсипаха цялата тази помия". 

Дотук се стигна, след като миналата седмица от здравното министерство обявиха, че отстраняват проф. Асен Балтов от поста началник на "Пирогов", заради нарушения за над 1 млн.лв. и над 400 "фиктивни" пациенти с грешни диагнози. Здравният министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че е един от тях. Проф. Балтов отрече да са извършвани нарушения, последваха и протести пред болницата в негова защита. А за тази вечер бе обявен и протест пред сградата на Президентството. 

По-рано днес, в прессъобщение, от ръководството на болницата и от синдикатите обявиха, че протестите спират. Разпространено бе и становището на председателя на съсловната организация д-р Иван Маджаров, след проведената среща в сряда: 

Първо: изказват съжаление и двете страни за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение;

Второ: установените административни нарушения от НЗОК ще бъдат разгледани от компетентните органи;

Трето: имаме доверие на всички лекари от „Пирогов", имали сме и продължаваме да имаме, а също така се обединяваме и около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали възможността за такива недоразумения.

Със становище излязоха и от синдикалните организации на "Пирогов". В него се изброяват изводите, до които са стигнали страните в срещата, след дебати

1.     Изказват съжаление и двете страни за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение.

2.     Установените административни нарушения от НЗОК ще бъдат разгледани от компетентните органи.

3.     Ръководството на МЗ има доверие и продължава да има доверие към лекарите и целия медицински персонал на УМБАЛСМ”Пирогов”.

4.      Страните се обединиха около факта,че е необходима здравна реформа, с която да се намали възможността в бъдеще да има такива недоразумения.

След изказаните становища между страните, взели участие в дебатите, Синдикатите към болницата смятат, че животът и здравето на пациентите са най-важни и затова е неуместно участието в протестни действия