/ Пресцентър Министерство на здравеопазването
След създалото се напрежение последните седмици около казуса "Пирогов" Българският лекарски съюз (БЛС) инициира среща между лекари и синдикати от болницата и здравния министър в служебното правителство д-р Стойчо Кацаров, като се забелязаха ясни сигнали, че конфликтът е на път да бъде разрешен.

По време на разговорите бяха обсъдени редица въпроси, като страните изразиха съжаление за разменените остри и обидни реплики и за създалото се напрежение. Участниците в срещата се съгласиха още, че констатираните административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи. От страна на Министерство на здравеопазването бе изразено доверие в лекарите от УМБАЛСМ „Пирогов“. 

Високо напрежение в Пирогов – рокада в ръководството, размяна на обвинения и протести (ОБЗОР)

Министър Стойчо Кацаров обясни за диагнозите и трусовете в „Пирогов“ (ВИДЕО)

На брифинг пред медиите шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров заяви, че са се провели продължителни разговори поради деликатната ситуация. "Благодаря на министър Кацаров и на колегите от Пирогов, крайно време беше да направим тази среща, за да намалим напрежението. На всички ви е ясно, че почти 99% от нещата, които се изговориха в публичното пространство, практически не отговарят на истината, те по-скоро опетняват името на едната и другата страна", допълни д-р Маджаров.

Директорът на Българския лекарски съюз каза и какво точно са се разбрали страните: 

"Първо, изказват съжаление и двете страни за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение; Второ, установените административни нарушения от НЗОК ще бъдат разгледани от компетентните органи; Трето, имаме доверие на всички лекари от Пирогов, имали сме и продължаваме да имаме, а също така се обединяваме и около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали възможността за такива недоразумения".

Смениха директора на „Пирогов“

Лекари от болницата също говориха пред медиите. 

Д-р Камен Данов от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", заяви, че лекарите са удовлетворени от това, че са отпаднали съмненията, които са били лансирани за нарочни злоупотреби.

Съгласихме се, че не бива да има такъв тон, да се слиза до такова ниво и да има такива обвинения, които излизат извън добрия тон. Представителите от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ще занесем тези четири точки, по които постигнахме съгласие, на колегите е болницата“, допълни той.

Д-р Данов заяви още, че е предложил на служебния здравен министър да се направи цялостна промяна в системата на клиничните пътеки. Той подчерта, че цялата система има нужда от реформа.  

"Пирогов“ в момента е незаобиколим фактор в здравното обслужване на населението и не бива тези недоразумения да бъдат пречка в работата“, категорична беше проф. Мария Миланова. 

Медици от „Пирогов“ отново излязоха на протест в подкрепа на проф. Балтов (ВИДЕО)

От Здравното министерстно посочиха, че тази среща за тях е била от особено значение, за да се намали създалото се напрежение. 

"Усетихме обида в лекарите от Пирогов, затова и направихме тази среща. Не трябва да има съмнение, че лекарите трябва да си вършат основно своята лекарска работа и не да ги оценяваме ние, а пациентите. Хората трябва да имат доверие в тях и за нас това е достатъчно", заяви зам.-министър Александър Златанов.

Според него има „луфтове в законодателството“ по линия на пандемията и клиничните пътеки, но не трябва лекарят да се превръща в администратор. Обсъждани са теми, които могат да залегнат в цялостна реформа, като д-р Златанов подчерта, че те трябва да бъдат гледани в пакет. 

По-късно от Здравното министерство пуснаха и позиция до медиите: "Министерство на здравеопазването се споразумя с протестиращите от "Пирогов", съобщиха те.

"Изказваме съжаление за разменените остри и обидни реплики и за създалото се напрежение. Установените административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи. Продължаваме да имаме доверие на лекарите от "Пирогов". Обединяваме се около необходимостта от реформа в здравеопазването", се посочва още в съобщението.

До създалото се напрежение по казуса „Пирогов“ се стигна, след като преди дни от Здравното министерство обявиха, че освобождават проф. Асен Балтов от поста директор на болницата. Причината - проверка на НЗОК, която установила редица нарушения за над 1 млн. лв. От ведомството посочиха, че над 400 „фиктивни“ пациенти са се лекували в болницата със сгрешени диагнози. Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че и той е един от тях. Медиците от „Пирогов“ излязоха на протест няколко поредни сутрини срещу, по думите им, неверните твърдения и в подкрепа на отстранения директор на болницата - проф. Асен Балтов. А той от своя страна отрече да е имало нарушения и обяви, че ще обжалват. Междувременно напрежението се засили и около темата за това дали министър Кацаров е лежал в болницата, или не е, както и около диагнозата му.

Започна размяна на остри реплики и обвинения между Здравното министерство и лекарите от болницата. Лекарят на д-р Кацаров категорично отрече да е поставял фалшива диагноза. Д-р Кацаров от своята заяви, че не е лежал в болница и през януари е бил просто на контролен преглед. Дори намекна, че неговите подписи върху медицинската документация са преправени. На същия ден пред медиите лекарката, хоспитализирала служебния здравен министър, отрече категорично казаното и допълни, че пред нея той собственоръчно е подписал всички необходими документи и декларации за хоспитализация. Така страстите се нагорещяваха с всеки изминал ден до момента, в който от Българския лекарски съюз решиха да направят среща между лекарите от болница „Пирогов“ и здравния министър Стойчо Кацаров, за да бъдат уточнени всички тези въпроси очи в очи. Предстои да стане ясно дали на дневен ред остава въпросът с протеста на медиците от болницата, предвиден за 22 юли, четвъртък, пред Президентството.