Кирил Петков
Кирил Петков / БГНЕС
Изправени сме пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори, заявява премиерът
След година на политическа нестабилност и 2 неуспешни опита за съставяне на кабинети, сме изправени пред необходимостта да работим в сложна четворна коалиция. Това беше решението на българските избиратели. Това заявява премиерът Кирил Петков на страницата си във Facebook.

По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат.

Христо Иванов: Отказваме да бъдем част от политика, която „смалява“ България


От другата страна, имаме ДБ с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна.

Министър-председателят посочва, че в момента България оказва помощ на над 90 000 украински жени и деца, които са принудени да напуснат своите домове и близки заради Руския агресор, както и че в момента България помага на Украйна с хуманитарна помощ.Петков също така изтъква, че българското правителство е изпратило всички количества каски и жилетки за защита на украинското население, свободно налични в запасите. И подчертава, че от самото начало България е силен глас за Украйна в Брюксел и пред международния наказателен съд в Хага;

"И тук сме изправени пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори".

Едновременно с това, в момента има 1 български кораб в руски ръце, и 1 български кораб – в украински. С български граждани на борда. Това са български животи.  Ако искаме да проведем успешно спасителна операция за нашите съграждани, трябва да имаме единна позиция, смята Петков.

Външната комисия прие да предоставим хуманитарна, финансова и техническа помощ на Украйна

"Ако искаме да продължим да оказваме хуманитарна помощ и да разширяваме своята подкрепа за Украйна, трябва да имаме единна позиция и възможност за взимане на отговорни управленски решения. Ако искаме да дадем стабилност на всеки българин в условията на криза, трябва да имаме единна позиция", коментира още министър-председателят.

"Време е да загърбим политическото говорене, време е да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми, които ползват само една политическа сила.
Най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция. В най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България", пише Петков.

ГЕРБ-СДС отново поискаха днес да се обсъди предоставянето на помощ за Украйна

"Осъзнаваме тежестта на историческия момент, но от ПП вярваме, че трябва да взимаме отговорните решения дори когато същите са несъвместими с политическия ПР и полезно говорено. За нас е важно в тази сложна четворна коалиция да бъдем източник на стабилност за България, като едновременно с това се грижим за живота на нашите съграждани, независимо в кое кътче на света се намират", заявява премиерът.

ПП ще продължи да бъде конструктивният и отговорен политически партньор. В настоящия момент ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ, за да се обединим около единна позиция. Защото съединението прави силата, а не разделението, завършва призива си министър-председателя.