/ БГНЕС
Петиция срещу Пламен Георгиве във Валенсия
102161
Петиция срещу Пламен Георгиве във Валенсия
  • Петиция срещу Пламен Георгиве във Валенсия
За часове стотици българи подкрепиха петицията срещу решението на правителството да назначи Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия.

В петицията българите, живеещи в района на Валенси, отправят въпроси към премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева относно назначаването, а именно за наличието на конкурс, за съответното образование и за владеенето на чужди езици от Пламен Георгиев. Българите във Валенсия са категорични, че бившият шеф на антикорупционната комисия не е подходящ за този пост.

Бившият шеф на антикорупционната комисия става консул във Валенсия


"В интернет излезе много негативна информация за този човек, включително и това, че има много ниско ниво на испански език. Консулите ни във Валенсия досега са били на много, много високо ниво. В момента, в който се изпрати такъв човек тук да ни е консул, положението ще стане много несигурно. Не за самото консулство, а за хората, защото работата на един консул не се свежда само и единствено до това да подписва документи. Този консул трябва да се среща с хора, трябва да се среща с испанци, с испанска администрация, трябва да говори пред хора", заяви Пеци Петров - един от огранизаторите на петицията.

Пламен Георгиев с молба до ВСС да бъде възстановен като прокурор

"Аз честно казано вчера за пръв път чух името му, няма смисъл да го крия. Погледнахме в интернет и се оказа, че има много нередности около самото му назначаване. Затова направихме петицията, която няма да е последният ни акт за питане за какво става въпрос и защо този човек идва във Валенсия. И не на последно място искам категорично да заявя, че ние нямаме политическа обвързаност с нито една партия в България", сподели огранизаторът.

Ексшефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев се връща на работа в Спецпрокуратурата

Българите във Валенсия са решени на други стъпки, за да предотвратят новото назначение.

"Абсолютно не вярваме, че този господин ще се справи със задачите, които са в консулство. Аз нямам нищо против него лично, но той просто не е за това място. Искаме да спестим много ядове на всички", каза още Петров.

Пламен Георгиев е убеден, че атаката срещу него била целенасочена
 
Той допълни, че се планира евентуален протест пред консулството.
 
"Спонтанните протести много бързо стават в Испания. Разрешения от кметствата много бързо се взимат", добави Петров.  

Депутатите приеха оставката на шефа на Антикорупционната комисия

За десетина дни Пламен Георгиев смени три поста. В края на юли парламентът прие оставката му като шеф на Антикорупционната комисия. Няколко дни след това Висшият съдебен съвет го възстанови като прокурор в спецализираната прокуратура, а четири дни по-късно правителството го назначи за генерален консул във Валенсия.