Пламен Георгиев
Пламен Георгиев
За себе си съм убеден, че това беше целенасочена атака, но, освен това имам и семейство и държа на безупречната репутация, не мога да позволя да се хиперболизира едно нищо. Така бившият вече председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев обясни пред журналисти в парламента защо се оттегля от поста.

Той поясни, че атаката идват от засегнатите олигарси.

Депутатите приеха оставката на шефа на Антикорупционната комисия

На въпрос дали има доказателства за твърденията си отговори: Ако имам доказателства, естествено е, че ще ги предоставя. Но очевидно е, че една новина, която, според мен, не е новина, която не би трябвало да буди такова внимание, беше държана седмици наред и бях атакуван съвсем несправедливо.

Важното е, подчерта Георгиев, че всичко, което съм правил е законно, не съм купувал евтино - видя се по цените - 1000 евро на квадрат, не съм купувал от свързани лица, а от частно, не съм променял данъчни оценки. Той отбеляза, че е изчакал с оставката, за да приключи проверката на НАП, която, по думите му, е установила, че е "едни чист човек".

Общинари оглеждат терасата на Пламен Георгиев

Пламен Георгиев подчерта, че никога не е бил проверяван от антикорупционната комисия, която до днес оглавяваше, а от данъчните органи и прокуратурата.
В крайна сметка името ми е изчистено, каза той. И добави, че преди да депозира оставката си, не се е срещал днес с премиера. Той уточни, че възнамерява да се върне към работата си като прокурор.

Пламен Георгиев сподели, че е получил и заплаха за живота и в момента е с охрана. Дано следващият председател на комисията не се изплаши от това, което ми се случи, да е готов да удържи на един изкуствено създаден натиск срещу него, пожела той на бъдещия си наследник. Георгиев декларира, че не се е уплашил, но мисли за семейството си. Той смята също, че с оставката му ще се успокои ситуацията в самата комисия.

Ще съборят ли терасата на Пламен Георгиев?

Бившият председател отчете успехите на антикорупционния орган във всички направления. За година в прокуратурата бяха подадени повече от 30 случая за корумпирани органи на местната власт, магистрати, повишиха се случаите на установен конфликт на интереси, изброи част от постиженията Георгиев.
Според него целият му проблем е от това, че е държал терасата на покрива да се включи в нотариалния акт, за да може да плаща данъци за нея, защото я ползва.

Пламен Георгиев отчете като своя комуникационна грешка, че не е излязъл по-рано пред медиите и да обясни, но първо искал да свърши проверката, да изчисти името си и след това да може да коментира.
БТА