Пламен Георгиев
Пламен Георгиев / БГНЕС, архив
Прокурорската колегия на ВСС върна на работа в спецпрокуратурата бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Извънредното заседание, което беше насрочено след оставката на Георгиев, продължи по-малко от пет минути.
 
Единодушно осмината присъстващи членове гласуваха Георгиев да се върне в спецпрокуратурата. На заседанието не присъстваше главният прокурор Сотир Цацаров.

Пламен Георгиев с молба до ВСС да бъде възстановен като прокурор
 
След гласуването говорителят на колегията Даниела Машева обясни, че не се е предполагало да има дебат по искането на Георгиев.

И допълни, че няма как той да бъде върнат на зам.-председателския пост, който напусна, когато отиде в Комисията. Но ако сегашният ръководител на спецпрокуратурата реши, може да предложи Георгиев за свой заместник.

Пламен Георгиев е убеден, че атаката срещу него била целенасочена
 
Колкото до процедурата по избор на нов главен прокурор, Машева заяви, че колегията не се чувства под натиск и изрази надежда членовете й да не се влияят от протестите.

Институции извън съдебната власт също могат да подкрепят или да не подкрепят конкретен кандидат, както и да задават въпроси, коментира тя писмото от УНСС в подкрепа на Гешев и допълни: фактът, че той е предложен за главен прокурор, не значи, че трябва да спре да работи или да не е заместник главен прокурор.

Иван Гешев вижда опити за политически натиск срещу прокурорите и следователите
 
Машева не видя проблем и в това, че бяха оповестени доказателства по разследването за изтичането на данни от НАП. Преценка на наблюдаващия прокурор било дали това да се случва.
БТА