Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Заместник главният прокурор Иван Гешев вижда "партийни, корпоративни и/или лични интереси, различни от тези на българските граждани", като мотив за опити за политически натиск за представяне на прокурорите и следователите като втора ръка магистрати, които нямат собствено мнение и гласуват под строй.

Иван Гешев остана единственият кандидат за главен прокурор (ОБЗОР)

В изявление до медиите Гешев пише, че е обяснимо старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвиняеми, подсъдими и/или осъдени лица, както и на техни представители, за пореден път да пробват да изключат общността на прокуратурата дори от възможността да изрази мнение за собствения си избор.

Прокурорската колегия на ВСС вижда намеса в съдебната власт заради протестите срещу Иван Гешев

Гешев благодари на всички в държавното обвинение, дори и на тези, които не го подкрепят като номиниран за главен прокурор. А от името на главния прокурор и ръководството на прокуратурата декларира, че няма да се допуснат персонални атаки срещу магистрати и съдебни служители само и единствено защото са изразили лична позиция.

И следователите застанаха зад номинацията на Иван Гешев

В изявлението си до медиите, разпространено от прокуратурата, Гешев заявява, че на старанието да бъдат демонизирани отделни магистрати ще бъде отговорено с всички позволени от закона средства, включително и с ясно изразено становище за подкрепа. И посочва поименно колегата си Силвия Соколова, която е спомената в медийна публикация в събота.
 
Ето и цялата позиция на Иван Гешев