Протестът пред ВСС
Протестът пред ВСС / БГНЕС
Протестът пред ВСС
102052
Протестът пред ВСС
  • Протестът пред ВСС
Граждани се събраха на протест с искане за оттегляне на кандидатурата на Иван Гешев като главен прокурор. Протестът се състоя пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС), където се проведе третото от общо четири заседания, на които могат да бъдат издигани нови номинации за главен прокурор. Такива обаче не бяха предложени и днес. По този начин Иван Гешев засега остава единствената кандидатура, която беше издигната единодушно от всички 11 членове на прокурорската колегия към ВСС. Протестиращите обаче определиха Гешев като „новата бухалка на олигархията”, а кандидатурата му - като „безочлива и безпардонна”.

Данаил Кирилов няма да издига кандидат за главен прокурор


На протеста пред сградата на Висшия съдебен съвет, организиран от „Да, България” и „Демократична България”, се събраха с искане кандидатурата на Иван Гешев да бъде оттеглена.

Над два часа сградата на ВСС остана окупирана, а движението по ул. "Екзарх Йосиф" - блокирано. Стигна се и до напрежение, след като в началото на протеста се появи група от контрапротестиращи, които пък настояваха за оставка на председателя на ВКС – Лозан Панов. Контрапротестиращите бяха шумно освиркани и замервани с яйца и жълти стотинки. До сериозни сблъсъци обаче не се стигна.

БГНЕС


Междувременно и на днешния пленум на Висшия съдебен съвет отново не бе издигната нова кандидатура за главен прокурор.

По процедура за номинация са необходими гласовете на поне трима души от колегията За Гешев обаче гласуваха единодушно всичките 11, което на практика означава, че ако правосъдният министър Данаил Кирилов не издигне своя номинация, Гешев ще остане единственият кандидат за поста. Кирилов пък вече заяви, че до момента правосъден министър никога не е издигал своя номинация, а той не мислел да бъде иноватор. По думите му пък кандидатурата на Гешев имала широка обществена подкрепа.

Следващият четвъртък е последният пленум на ВСС, на който може да бъде издигната нова кандидатура.

БГНЕС


Пред протестиращите бившия правосъден министър Христо Иванов настоя да бъде оттеглена кандидатурата на Гешев. Според инициаторите на протеста от „Демократична България“ Гешев не трябва да бъде наследникът на Сотир Цацаров, защото „затри делото КТБ, подлага хора на брутални унижения и е в разрез с обществения интерес“.

ВСС публикува предложението, с което Иван Гешев бе номиниран за кандидат за главен прокурор
 
От политическото обединение са убедени, че ако бъде избран Иван Гешев няма да се случи така желаната реформа в прокуратурата.

БГНЕС