/ БГНЕС
Данаил Кирилов и Иван Гешев
102074
Данаил Кирилов и Иван Гешев
  • Данаил Кирилов и Иван Гешев
Правосъдният министър Данаил Кирилов не номинира кандидат за нов главен прокурор. Така в процедурата, която трябва да приключи с избора на обвинител № 1 на 24 октомври, ще участва единствено Иван Гешев.

Преди седмица за кандидатурата му единодушно гласуваха всички 11 членове на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.

Иван Гешев остана единствена кандидатура на ВСС за главен прокурор

По-рано днес самият той заяви, че е длъжен да оправдае огромното доверие, което му е гласувала професионална общност и не се страхува от битки, каквито и да са последиците.

В последния възможен ден за издигане на кандидатури за следващ главен прокурор това не се случи и надпревара за високия пост на практика няма да има. В процедурата ще участва единственият предложен кандидат – настоящият заместник-главен прокурор Иван Гешев.

Димитър Петров е новият шеф на Спецпрокуратурата
 
Вратата на процедурата във Висшия съдебен съвет затвори правосъдният министър Данаил Кирилов, който имаше възможност по право да номинира кандидат, но не го е направил, както самият той обясни по време на заседанието на съвета днес, по две основни причини:

"Зачитам това предложение като съсловно като предложение на професионалистите в областта, които са направили своя избор и са изразили своето предпочитание. Очаквах гражданското общество да достигне до широка подкрепа на една обща кандидатура. Смятам, че това не се случи", заяви Кирилов.

Протест и контрапротест пред ВСС относно кандидатурата на Иван Гешев (СНИМКИ)

И въпреки че месеци наред самият Иван Гешев отхвърляше на 99% възможността да се кандидатира за главен прокурор, днес той категорично заяви, че няма да избяга от отговорността и доверието, с които се оказа натоварен.

"Явно съм подкрепен от цялата професионална общност. Това е едно огромно доверие, което съм длъжен да оправдая. Аз не съм човек, който ще избяга нито от отговорност, нито от доверие. Нито бягам от битки, нито бягам от това да изразявам личното си мнение. Не ме е страх какви ще са последствията, важното е да казваш истината", каза Гешев.

Данаил Кирилов не номинира кандидат за участие в процедурата за избор на главен прокурор

Изслушването на Иван Гешев във ВСС трябва да се проведе на 24 октомври, когато членовете на съвета ще гласуват. Ако в негова подкрепа се обявят поне 17 от кадровиците, кандидатът ще бъде избран. Назначаването му на поста следва да стане след указ на президента Румен Радев. Държавният глава обаче има право да не подпише документа и така процедурата трябва да се повтори отново.

Иван Гешев: Задържана е група за трафик на мигранти през Дунав

Номинацията на Иван Гешев миналата седмица предизвика бурни обществени реакции реакции, които ескалираха до протест пред сградата на Висшия съдебен съвет. В подкрепа на Гешев пък се заявиха от сдружението на следователите и прокурорите.

Тази вечер в 18:30 ч. се готви нов протест пред сградата на Съдебната палата в София организират от инициативата „Праовосъдие за всеки”.

Протест в Пловдив с искане за оставка на кандидата за главен прокурор Иван Гешев

"Ние не настояваме просто за оттегляне на Иван Гешев, а за промяна в самата процедура за избор на главен прокурор. За целта внесохме в деловодството на Народното събрание мотиви и предложение за промени в съответната част на Закона за съдебната власт", съобщават организаторите на протеста.