/ БГНЕС
Протест с искане за оставка на кандидата за главен прокурор Иван Гешев ще се проведе днес от 17:30 часа пред сградата на Окръжна прокуратура-Пловдив на площад „Съединение“.

Прокурорската колегия на ВСС вижда намеса в съдебната власт заради протестите срещу Иван Гешев

Протестът се организира от  гражданска инициатива „Понеделници за правосъдие“. „Гешев преди година задържа и унижи две жени, като ги държа оковани часове на улицата в центъра на София. Съгласно чл.5 от Всеобщата декларация за правата на човека - никой не трябва да бъде подлаган на изтезания или на жестоко, нечовешко или унизително третиране.

Протест и контрапротест пред ВСС относно кандидатурата на Иван Гешев (СНИМКИ)

Гешев и до сега не е изразил каквото и да е съжаление за това си противоправно деяние. Поради това ние считаме, че той не само не е подходящ за главен прокурор, но е недостоен да работи изобщо в прокуратурата.

ВСС публикува предложението, с което Иван Гешев бе номиниран за кандидат за главен прокурор

Република България е ратифицирала Всеобщата декларация за правата на човека. Съгласно Декларацията Необходимо е правата на човека да бъдат закриляни от закона така, че човек да не бъде принуждаван да прибягва към бунт срещу тиранията и потисничеството, като последен изход“, пишат в отрито писмо до медиите от гражданска инициатива „Понеделници за правосъдие“.