/ БГНЕС
Иван Гешев е първото предложение за нов главен прокурор. Това стана ясно по време на започналия пленум на ВСС.

Зад кандидатурата, която беше внесена днес, застават цялата прокурорска колегия на ВСС и сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари.

Под кандидатурата на Гешев /сега заместник главен прокурор/, са се подписали Евгени Диков, Калина Чапкънова, Даниела Машева, Георги Кузманов, Огнян Дамянов, Пламен Найденов, Гергана Мутафова, Йордан Стоев, Пламена Цветанова, Светлана Бошнакова.

Започна конкурсът за избор на нов главен прокурор (СНИМКИ)

Гешев е дал съгласието си да бъде кандидат, заяви Даниела Машева, която представи номинацията му. От бъдещия главен прокурор се очаква да бъде с високи нравствени качества, да има административен опит, визионер с модерно мислене и стратегически подход към проблемите на прокуратурата, да е лидер и да има институционално доверие, допълни Машева.

От асоциацията на прокурорите искат реформа на съдебната карта, развитие на електронното правосъдие, социални ангажименти към всички в прокуратурата.

От Камарата на следователите се обявяват за това новият главен прокурор да е от системата, да има ясна визия за развитие на следствието, където да се работи на пълен обем.

Машева припомни "безпрецедентните" успехи на спецпрокуратурата, посочи, че Гешев се ползва с доверие в гилдията, а освен това той имал глобален поглед върху потребностите на прокуратурата.

Гешев бил независим и не се поддавал на натиск при прилагане на непопулярни решения, не е дискредитирал прокуратурата, каза Машева и заяви, че прокурорската колегия вече има среща с него.

Откриват процедурата за избор на главен прокурор

Иван Гешев е на 49 години. Завършил е право в Академията на МВР. Започва кариерата си като оперативен работник през 1994 г. От 1995 г. до 2006 г. е следовател в Столичната следствена служба.

Става прокурор през 2006 г., когато започва работа в Софийската районна прокуратура, където остава до 2012 г. След това е повишен в Софийската градска прокуратура. А през 2016 г. оглави Специализираната прокуратура.

Гешев стана заместник на Сотир Цацаров само преди година.
БТА