Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Прокурорската колегия на ВСС прие позиция, в която посочват, че се правят опити за целенасочена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор и така в независимостта на съдебната власт.

Причината колегията да изрази тази позиция са постъпилите декларация от политическа партия движение "Да, България", сигнал от председателя на партията Христо Иванов, както и отворено писмо от гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". С тях се прави искане прокурорската колегия да оттегли кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и да номинира нов кандидат.

Протест и контрапротест пред ВСС относно кандидатурата на Иван Гешев (СНИМКИ)

В приетата позиция се казва още, че с внесените декларация, отворено писмо и чрез проведения днес протест пред ВСС, организиран от движение "Да, България" срещу конкретен кандидат за главен прокурор, се нарушават демократичните ценности и принципите на правовата държава.

Прокурорската колегия посочва още, че процедурата за избор на главен прокурор ще се проведе съобразно закона, без членовете на прокурорската колегия да се поддават на политически натиск и влияние, независимо дали той идва от управляващите политически сили или от опозицията. Главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че с тази позиция колегията казва, че ще спази процедурата за избор, Конституцията и закона, че и няма да се поддаде, на каквито и да било опити за натиск.

В декларация магистратите от Апелативна специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура застанаха категорично зад номинацията на Иван Гешев за главен прокурор и призоваха членовете на Висшия съдебен съвет да не се поддават на политически внушения. Становището в негова подкрепа е подписано от близо 120 прокурори, следователи и съдебни служители, които работят там.

"Иван Гешев е човекът, който наравно с нас отстоява позициите на прокуратурата в съдебната зала", посочват магистратите. С действията си той винаги е подкрепял работата на магистратите и съдените служители, допълват колегите му. "Г-н Гешев е колегата, който участва в досъдебната фаза на процеса - и като редови магистрат, и като ръководител, осъществявайки методическо ръководство и контрол, съобразно задълженията си", се казва още в становището. Магистратите посочват още, че са убедени в неговите професионални и нравствени качества, поради което подкрепят номинацията му.

БГНЕС

Към момента зам.-главният прокурор Иван Гешев остава единствената кандидатура за поста на обвинител номер едно.

Тази сутрин едновременно пред сградата на ВСС едновременно се проведоха протест и контрапротест срещу номинацията на Иван Гешев. Служители на МВР охраняваха събитието, като до сблъсъци не се стигна, движението обаче беше блокирано.