/ БГНЕС
Задържана е група за трафик на мигранти през река Дунав, обяви на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев във връзка с проведена съвместна акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

„В района на Витиня е задържан лек автомобил, в който има 9 мигранти – три от тях са деца, три са жени и трима са възрастни мъже. 7 от тях са с иракски произход, двама са иранци. На остров в река Дунав е задържана и част от самата групата, която по това време имала банкет. За задържането й са използвани и катери на ГД „Гранична полиция“, обясни Гешев.

България отпуска 200 000 евро за справяне с миграцията в Европа

„Важно е да се отбележи, че тази група е поръчала неуспешния палеж на граничното полицейско управление във Видин преди няколко месеца. Тогава бяха задържани двама от евентуалните извършители, които към момента са в следствения арест в град Видин. Тогава разполагахме с информация, че този палеж е поръчан от лидера на групата, която беше задържана днес“, допълни още той.

Гешев уточни, че мигрантите са превеждани през територията на страната, настанявани са във Видин и с моторни лодки са прехвърляни отвъд Дунав в рамките на няколко минути, след което са били поемани от румънски трафиканти.

Бях подкрепен от цялата професионална общност - това е едно огромно доверие, което съм длъжен да оправдая, каза заместник главният прокурор във връзка с номинацията си за главен прокурор.
ВСС публикува предложението, с което Иван Гешев бе номиниран за кандидат за главен прокурор

„Аз не съм човек, който ще избяга нито от отговорност, нито от доверие. Нито бягам от битки, нито от това да изразявам личното си мнение. Не ме е страх какви ще са последствията, важно е да казваш истината“, подчерта Гешев.

Протест и контрапротест пред ВСС относно кандидатурата на Иван Гешев (СНИМКИ)

По повод това, че е единственият кандидат за поста до момента, той посочи: „Доста дълго и подробно коментирах. Казах какво ще стане и то вече се случва. Само ще ви върна към една друга процедура, когато 17 човека номинираха един друг бъдещ главен прокурор, който беше сам и такива реакции нямаше. Той беше един успешен главен прокурор, поне за мен. Говоря за г-н Велчев. Така че нямам време да коментирам, а имам много работа. Ще коментирам на есен, когато наближи“, заключи Гешев.
 
Агенция Фокус