/ БГНЕС
Протестиращи срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор блокираха напълно движението на трамваите по булевард „Витоша” пред Съдебната палата.

Иван Гешев остана единственият кандидат за главен прокурор (ОБЗОР)

Напълно блокирано е движението на трамваите 4, 12 и 18, които пресичат булевард "Витоша" - едните завиват посока бул. "Мария Луиза", а другите продължават по улица "Граф Игнатиев" в посока "Лозенец".

БГНЕС

Протестиращите поискаха прекратяване на процедурата за избор на нов главен прокурор на България и са категорични, че има достатъчно време за провеждането на нов избор.

БГНЕС

Гражданите са несъгласни с номинацията на настоящия зам.-главен прокурор за наследник на Сотир Цацаров. По-рано днес номинирането за поста приключи, а единствената кандидатура, подкрепена от цялата прокурорска колегия на ВСС, остана тази на Иван Гешев.

БГНЕС

Протестът е организиран от Инициатива „Правосъдие за всеки”. Те настояват не просто за оттегляне на Иван Гешев, а за промяна в самата процедура за избор на главен прокурор. От инициативата внесоха в деловодството на Народното събрание мотиви и предложение за промени в съответната част на Закона за съдебната власт.

БГНЕС


 „Поводът за протеста е порочната процедура за избор на нов главен прокурор и процедурата, която протече на тъмно. Това, че кандидатът остана единствен и правосъдният министър Данаил Кирилов се отказа да издигне кандидат. В момента сме оставени без алтернативна за избор на човек, който счита разделението на властите за вредно, че обича да арестува, обича да обвинява преди да внася обвинителни актове. Кариерата му до момента не сочи нито едно успешно издържано дело в съда“, посочи мотивите за организирането на протеста Велислав Величков, от Инициативата „Правосъдие за всеки“.

БГНЕС


Според него демокрацията и гражданското общество са заплашени, както и основни свободи на гражданите, гарантирани от конституцията. Той е категоричен, че този единодушен избор не се прави по волята на членове на ВСС, а под натиск.

БГНЕС


 „Днес, ние внесохме предложение в парламента, с което искаме да се промени законът. Искаме сегашната процедура да се прекрати и да се отвори нова. Да се даде възможност на граждански организации, съсловни организации на прокурори, следователи, висши адвокатски съвет, омбудсмана да правят предложения“, поиска още той и добави, че мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.

Димитър Петров е новият шеф на Спецпрокуратурата


 „Има достатъчно време в рамките на два месеца да се проведе нова процедура, много по-отворена, прозрачна и демократична. Ако това не стане, гражданският натиск ще се усили. Ако на 24 октомври все пак Иван Гешев бъде избран за главен прокурор на България отиваме при президента с искане да върне кандидатурата. Има много ходове“, убеден е той и вярва, че не всичко е обречено.

БГНЕС

По време на протеста се събираше и подписка за гражданската номинация на Бойко Атанасов, която до момента е събрала над 10 000 подписа.
БГНЕС