/ БГНЕС
И следователите от Националната следствена служба застанаха твърдо в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Това се посочва в тяхно становище по повод номинацията му, като се припомня, че Гешев е бил един от тях в продължение на десетилетие и познава проблемите, предаде NOVA.

Протест против кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор (СНИМКИ)

"След обсъждане от следователите в Национална следствена служба на издигната от членовете на прокурорската колегия на ВСС кандидатура на господин Иван Гешев за главен прокурор на Република България, следователите от НСлС изразяваме професионалната си подкрепа за номинирания кандидат", посочват в позицията си от НСлС.

Иван Гешев остана единственият кандидат за главен прокурор (ОБЗОР)

"Господин Гешев има 10-годишен стаж като следовател. Познава проблемите и отговорностите на професията, поради което очакваме в концепцията му да залегнат конкретни ангажименти за развитието и използването в максимална степен на капацитета на следствието и в частност на Национална следствена служба. Считаме, че същият отговаря на профила очертан при срещата на членовете на УС на Камарата на следователите с членовете на прокурорската колегия на ВСС".

Следователите завяват още, че до момента са работили добре с прокуратурата и са усещали професионална подкрепа.

Символичен протест против издигането на Иван Гешев за главен прокурор

"В този смисъл и предвид обстоятелството, че господин Гешев има дългогодишен следователски опит, се надяваме, че ако той бъде избран, този професионален диалог ще продължи и за в бъдеще", се посочва в становището им.

Междувременно прокурорите от страната продължават да изпращат декларации в подкрепа на Иван Гешев, срещу когото вчера бе организиран протест от "Правосъдие за всеки".

Данаил Кирилов не номинира кандидат за участие в процедурата за избор на главен прокурор

Последните, които до момента застанаха зад неговата кандидатура, са от Софийска окръжна прокуратура и от Окръжна прокуратура-Ямбол. От СОП посочват, че зам.главният прокурор има дългогодишен опит в прокуратурата, което за тях е от съществено значение.

Прокурорската колегия на ВСС вижда намеса в съдебната власт заради протестите срещу Иван Гешев

Прокурорите, следователите и съдебните служители от Окръжна прокуратура-Ямбол пък заявяват, че неговите качества са правилно оценени от прокурорската колегия във ВСС, която го номинира.

Преди тях своята подкрепа вече декларираха колегите им от Русе, Стара Загора, Варна, Бургас, Разград, Пловдив, Софийска районна прокуратура, както и спецпрокуратурите.
nova.bg