/ БГНЕС
По-скоро символичен беше протестът в Пловдив с искане за оставка на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

Протест против кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор (СНИМКИ)

Протестът се организира от гражданска инициатива „Понеделници за правосъдие“, а по-късно през деня информацията за него беше свалена от Фейсбук страницата на организацията.

"Основните мотиви, които движат хората зад протеста и всички граждани, които се присъединяват, видяхме масовата подкрепа в София, са безогледството, с което се прави номинацията на г-н Иван Гешев за главен прокурор. Ние видяхме държание и мотивация, които стоят зад него, които са абсолютно нехарактерни за магистратската професия. Видяхме той да дава политически оценки, нещо, което е абсолютно неприсъщо и напротив дори е отрицателно за прокурорите. В едни други времена те даваха политически оценки за политическите си опоненти", това заяви Владимир Славенски, които беше сред протестиращите.

Иван Гешев остана единственият кандидат за главен прокурор (ОБЗОР)

Той допълни още, че "това е нещо, което няма как да се хареса на свободно мислещите хора, които искат България да бъде една европейска държава с нормално правосъдие, което да дава справедливост. За съжаление в нашата страна все още е останало едно старо комунистическо отношение към прокуратурата от гледна точка на това, че тя служи като основен обвинител и осъдител на хората. Останал е рефлекс, че когато някой е обвинен, все едно той на практика е виновен, което, разбира се, е в разрез с нормалната правова държава".
 
Той допълни, че успехът на протестите ще се случи, когато бъде оттеглена кандидатурата кандидатурата на Гешев и той престане да бъде зам.-главен прокурор, каквато е позицията му в момента.