/ БГНЕС, архив
Днес се навършват пет години от атентата на летището в Сарафово, станал на 18 юли 2012 г. Тогава в късния следобед взрив, скрит в раницата, избухна в автобус с израелски туристи. Загинаха шестима души, сред които българският шофьор Мустафа Кьосов.

AТЕНТАТЪТ В БУРГАС ПРЕЗ 2012 В СНИМКИ

37 души бяха ранени, припомня Дневник.

Правителството знаело за възможен атентат още преди атаката в Бургас

Делото за случая все още не е започнало и досега е отлагано седем пъти. Причината е невъзможността за редовно призоваване на част от пострадалите израелски граждани и едно от юридическите лица. Нов опит ще бъде направен през септември.

Фалстарт по делото за атентата на летището в Бургас

Обвинителният акт беше внесен в съда четири години след инцидента – на 15 юли 2016 г., като подсъдими по делото са Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан, които са помагали на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни. Въпреки множеството опити на прокуратурата двамата обвиняеми не бяха екстрадирани и изправени на съд в България. Когато започне делото срещу тях ще се гледа задочно.

Цацаров: Съдът има възможност да се справи с делото за тероризъм

На мястото на атентата е издигнат паметник. Там всяка година се провежда церемония в памет на жертвите. За възпоменателната церемония тази година, организирана от посолството на Израел у нас, в Бургас ще пристигнат роднини на жертвите.