ФБР поиска помощ в разследването на атентата в Бургас
ФБР поиска помощ в разследването на атентата в Бургас / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

ФБР призова американците да предоставят информация за заподозрените с фалшиви мичигански шофьорски книжки, за които се смята, че са извършили бомбения атентат срещу израелски туристи в Бургас миналата година, съобщава Ен Би Си Нюз.

Петима израелци и българският шофьор на автобуса бяха убити, а 32 други бяха ранени при взривяването на туристическия автобус край летище Сарафово на 18 юли 2012 г. При експлозията загина един от поне тримата заподозрени атентатори, отбелязва БГНЕС.

Българските власти идентифицираха двама заподозрени - австралиеца Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, който притежава канадско и ливанско гражданство. Двамата не са заловени. Фалшиви американски документи за самоличност бяха открити на мястото на атентата и ФБР призова за повече информация относно мъжете.

Мичиганска шофьорска книжка с името Жак Фелип Мартен, която беше открита на мястото на атентата, се свързва със загиналия атентатор. В дните след взрива бяха открити друга мичиганска шофьорска книжка и американска социална книжка на името на Ралф Уилям Рико.

Следователите смятат, че те са били използвани от Хадж Хасан. И двамата мъже били видени в района на Бургас в седмиците преди атентата. Фара може да е използвал документ за самоличност с името Брайън Джеймсън за наемането на кола във Варна, но шофьорска книжка с това име не беше открита, съобщава ФБР.

Атентатът беше приписан на ливанската ислямистка групировка Хизбула, но тя отрече да е замесена. Въоръженото крило на Хизбула беше включено в черния списък на терористичните организации на ЕС на 22 юли заради опасения, че е замесено както в атентата в Бургас, така и в гражданската война в Сирия.