/ Sofia Photo Agency, архив
Новата наредба за интеграция на бежанците вече е изработена и е много по-добра. Тя съчетава европейските изисквания с националните интереси. Това каза пред bTV Соломон Паси като цитира съобщение, което е получил от Огнян Герджиков.
 
МС отмени наредбата, уреждаща реда за интегриране на бежанците

„Въпрос на административен стил е дали трябваше да бъдат оставени тези буферни дни между двете наредби. Дори да не я приемат, следващото правителство ще дойде и първото нещо, което ще направи, е да приеме тази наредба”, допълни Паси.
 
По думите му Огнян Герджиков в момента действа като Шогун – като човек на дълга и честта.

Радев: Интеграция без ясни механизми и критерии води до изолация и радикализъм
 
По темата за служебните кабинети, Паси каза, че в тези моменти има интересна конституционна дупка.
 
„По време на служебен кабинет България се превръща не в президентска република, а в абсолютна президентска монархия, защото обикновено правителството предлага много неща на президента, а той ги подписва от другата страна. Тоест, тези неща, за които се изискват два подписа могат да станат единствено по волята на президента", обясни Паси. Слаба Богу досега винаги сме избирали нормални президенти, каза Паси.
 
Цветанов: Дали отмяната на Постановление 208 не залага мина?

"Представете си, че някой път изберем някой като филипинския президент,  който е абсолютно непредсказуем човек, тогава този човек би имал правото по време на един служебен кабинет уволни всички посланици и да назначи нови посланици, да уволни всички генерали и да назначи нови генерали, да уволнява, да назначава", допълни Паси.
 
Имаме принципна необходимост от един закон, който да уточни правомощията на служебния кабинет кое е разумно и кое не, каза още той.

МС отменил наредбата за интеграция на бежанците с консенсус, въпреки притеснения на министри  

На въпрос за Елена Поптодорова, той каза, че вчера е бил първият й работен ден в Атлантическия клуб, където тя е директор за ключовите евроатлантически въпроси и сигурността.
 
„Смятаме да я използваме по най-рационален начин с изключително големия набор от връзки които е натрупала в САЩ и не само там”, допълни Соломон Паси.