Служебният премиер Огнян Герджиков
Служебният премиер Огнян Герджиков / БГНЕС, архив
Отменили наредбата за интеграция на бежанците с консенсус, въпреки притеснения на министри
93182
Отменили наредбата за интеграция на бежанците с консенсус, въпреки притеснения на министри
  • Отменили наредбата за интеграция на бежанците с консенсус, въпреки притеснения на министри
Служебното правителство е изпълнило желание на президента Румен Радев с отмяната на наредбата за условията и реда за интегриране на бежанците у нас. Това става ясно от думите на премиера Огнян Герджиков пред министрите по време на извънредното заседание в петък вечерта, публикувани в стенограмата от заседанието.
 
Отмяната на досегашния ред за интегриране на бежанците беше сред обещанията в предизборната кампания на Румен Радев. В хода на дискусията около предложението за отмяна премиерът Огнян Герджиков казва, че може би е по-коректно да се направи изменение в наредбата, но към момента кабинетът не е в състояние да го направи.
 
МС отмени наредбата, уреждаща реда за интегриране на бежанците

Решението е взето с консенсус, въпреки първоначалните притеснения на вицепремиера по еврофондовете Малина Крумова и на министрите Гълъб Донев, Николай Денков и Мария Павлова.

Извънредното заседание на правителството в края на миналата седмица беше обявено час и половина преди официалното си начало, и започна с час закъснение, заради отсъствието на премиера Огнян Герджиков.
 
По време на откриването премиерът представя предложението за отмяна на наредбата за интегриране на бежанците, приета от кабинета "Борисов 2" през миналото лято, като посочва, че няма ясни критерии за изпълнение на мерките, заложени в нея. Герджиков предлага и подготвяне на нова наредба в рамките на месец.
 
Председателят на ЕНП с критика за отменената наредба за интеграция на бежанците

Следват първите коментари по предложението - социалният министър Гълъб Донев споделя притеснението си, че се отменя документ, без да е подготвен заместващият го, както и че ще има реакция от ООН, които следят интеграцията на бежанците у нас.
 
С подобни аргументи се изказва вицепремиерът по еврофондовете Малина Крумова, която допълва, че отмяната може да се прочете лошо от Европейския съюз и да доведе до санкции по отношение на европейските плащания.
 
Министърът на образованието Николай Денков настоява за повече аргументи, налагащи отмяната на този документ, а министърът на правосъдието Мария Павлова споделя, че е дошла с нагласата да се гласуват изменения в наредбата, и не разбира какво се е случило, за да се предлага отмяна.

Какво се случва след отмяната на наредбата за интеграция на бежанците?

В отговор на нейния въпрос премиерът обяснява, че предложеното решение е по желание на президента Румен Радев. След като става ясно, че има министри, които не са запознати с необходимостта от промени или отмяна на наредбата, Герджиков обявява 15-минутна почивка. След нея министрите се съгласяват един по един да гласуват за отмяната, в пакет с отмяната на решение 173, свързано с промени в рамката за изпълнение на ангажиментите по презаселването на бежанците.
 
Единствено вицепремиерът Малина Крумова запазва резервите си към това решение, но го подкрепя. Кабинетът си поставя като срок датата 7-ми април, за да подготви новата наредба.