Цветан Цветанов
Цветан Цветанов / БГНЕС, архив
"Кое наложи служебният кабинет с голяма спешност да отмени Постановление № 208 на Министерския съвет от 2016 г. и приетата с него Наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумения за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила".
 
Това попита от фейсбук страницата си заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той цитира стенограмата на извънредното заседание на Министерския съвет, според която с отмяната е взето решение в срок до 7 април да бъде подготвена нова наредба.

МС отменил наредбата за интеграция на бежанците с консенсус, въпреки притеснения на министри

"Ако служебният кабинет иска да спази изискванията на Закона за нормативните актове, ще трябва да се направи предварителна оценка на въздействието и да се проведат обществени консултации", посочва Цветанов. Според него за оценката на въздействието е трудно да се каже какъв срок ще е необходим, но за общественото обсъждане по закон ще са необходими поне 30 дни.

Председателят на ЕНП с критика за отменената наредба за интеграция на бежанците
 
"Възнамерява ли служебното правителство да спази процедурите по закон или няма сериозно намерение да приема такава наредба? Кой носи отговорност за това политическо решение и ни отдалечава или от правовата държава или от задълженията ни като държава-членка на ЕС? И дали с подобен ход не се цели залагане на мина за бъдещото правителство?", казва в заключение Цветанов.