/ Pixabay
Популяризирането на българската музика в обществените медии беше обсъдено на заседание на парламентарната комисия по културата и медиите. От "Възраждане" предлагат законът да задължава БНР и БНТ 50% от музиката в ефира им да е българска, припомня Националното радио.

Депутати предлагат: 50% бг музика да се излъчва в ефира на БНТ и БНР

Генералният директор на БНР Милен Митев отбеляза, че Радиото и сега се опитва максимално да подкрепя българските артисти.

"По принцип смятам, че трябва да сме предпазливи с едно законодателно изменение, което с административни мерки регулира нещо, което е в сферата на изкуството. С тази уговорка отново заявявам, че Националното радио е склонно да подкрепи всяка една инициатива, която ще бъде в полза на българските артисти. Може би големият въпрос, който трябва да решим, е дали защитаваме всички български артисти на всяка цена, без оглед на това какви изразни средства са избрали, включително и езика, или защитаваме и българския език заедно с българската музика и заявяваме категорично, че квотата трябва да важи само за музика на български език".

БНР е с нов директор

След разгорещени спорове, повечето от участниците в заседанието на парламентарната комисия подкрепиха законова регламентация за повече българска музика.

Предстои да бъдат конкретизирани законовите текстове.
БНР