/ Pixabay
Сега едва 12 процента от песните в ефира са български
"Възраждане" представи своя инициативата за подкрепа на българската музика. Депутатите от парламентарната група предлагат в ефира на БНТ и БНР да се излъчва 50 процента родна музика. След консултации с двете национални медии и с български творци "Възраждане" ще предложи промени в Закона за радиото и телевизията, заяви депутатът Цвета Галунова. 

Тя коментира, че ще бъде организира кръгла маса в парламента на 15 април, на която ще бъдат поканени изпълнители, композитори, автори и музиканти. Галунова очаква БНТ и БНР да подкрепят въвеждането на квотата за българската музика. По думите й сега в родния ефир едва 12 процента от песните са български.

"Една песен, ако е създадена от български автор, дори да е на английски, се счита за българска", припомни депутатът. Галунова посочи, че Съветът за електронни медии е органът, който да следи за спазване на изискването за българска музика. И добави, че БНТ и БНР също правят отчети на излъчваното съдържание. Галунова даде пример, че подобни квоти има и в други европейски държави като Франция, Белгия, Полша, Гърция и др.

БСП: Откраднаха ни идеята за повече българска музика

В същото време от ПГ на БСП обявиха, че са възмутени, че са им "откраднали идеята им за повече българска музика в медиите", каза народния представител Иван Ченчев.

"Има парламентарно представени партии, които си мислят, че законодателството в НС започва от момент, в който те са влезли в него. Държим тук да развенчаем няколко мита. На нас ни омръзна да се крадат идеи на БСП", каза още Ченчев.

Той отбеляза, че българска музика в ефир има и подчерта, че тя не е 12 %, а над 20 %. Народният представител заяви, че тази тема ще бъде обсъдена в коалицията. "Ние искаме да има повече българска музика и още от 2017 г. се борим от това нещо. Ние през наш представител сме казвали, че лобираме изрично за повече българска музика", каза още депутатът от БСП.

Александър Симов допълни, че зад искането на БСП стои години работа. "Многократно от 2017 г. видяхме опити тази идея да бъде открадната и съответно неразбрана докрай", каза още Симов. Той даде пример с патриотите, а миналата година идеята е подел Бойко Борисов и е обещал на музикантите, че ще въведе квоти.
БТА/БГНЕС