/ БГНЕС
Премиерът Борисов ще го изпрати на летището
Министър-председателят Бойко Борисов ще изпрати папа Франциск на летище София днес (7 май), с което приключва апостолическото пътуване на Светия отец в България.
 
 

Официално изпращане на Негово Светейшество папа Франциск

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 6 май 2019 г.

От София главата на Римокаторическата църква заминава за Скопие.

Светият отец пристигна на 5 май в българската столица с папска свита, съставена от 35 души - най-висши представители на Светия престол. Сред тях бяха държавният секретар на Светия престол - кардинал Пиетро Паролин, както и кардиналите Леонардо Сандри и Курт Кох.

Хиляди посрещнаха папа Франциск в Раковски

По време на апостолическото си пътуване в България с послание за мир на Земята папа Франциск посети София и Раковски. Светият отец имаше среща с президента Румен Радев, с гражданското общество и дипломатическия корпус. Главата на Римокатолическата църква се срещна с българския патриарх Неофит в Синодалната палата и отправи молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм "Св. Александър Невски".

Вторият ден на папа Франциск в България (СНИМКИ)

Хиляди вярващи - българи и чужденци, присъстваха на неделната молитва "Царице небесна", която папа Франциск произнесе на площад "Св. Александър Невски". Молитвата "Царице небесна" всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят, а сега за първи път тя прозвуча от столицата на България. Около 12 000 души присъстваха на празничната Света литургия на площад "Княз Александър Първи", която папа Франциск отслужи, като в нея участваха и българските католически епископи Христо Пройков и Георги Йовчев.

Папата даде първо причастие на 242 деца в Раковски (СНИМКИ/ВИДЕО)

И в София, и в Раковски - много вярващи бяха дошли, за да видят, чуят и да се докоснат до папа Франциск, а някои от тях си направиха и снимки със Светия отец. Особено вълнуваща беше литургията в църквата "Пресвето сърце Исусово" в Раковски, на която папа Франциск даде първо причастие на 242 деца. Първото причастие за децата е първата им среща с Господа, каза папа Франциск в храма.

Снимки от първия ден на папа Франциск у нас

Кулминация в апостолическото пътуване на папа Франциск в България беше събитието за мир, която се състоя на 6 май на площад "Независимост" в София. На него присъстваха представители на различните вероизповедания в България, а главата на Римокатолическата църква отправи своето послание за мир към целия свят.

Нека мирът се разпространи по цялата земя, призова папа Франциск

Мотото на апостолическото пътуване на папа Франциск в България носеше заглавието на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята" /Pacem in terris/, който е наричан "българският папа". Затова в официалното лого на апостолическото пътуване на папа Франциск у нас беше изобразено земното кълбо, върху което нашият регион е озарен от особена благодатна светлина, а глобусът е обгърнат от надписа на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята" - на български и на латински език.

Апостолическото пътуване на папа Франциск в България беше 29-ото му посещение в чужбина след избирането му за глава на Римокатолическата църква през 2013 г.

Програмата на Светия отец в Скопие предвижда среща с политически и религиозни лидери и посещение в мемориалния комплекс на Майка Тереза, която е родена в Скопие, но го е напуснала в края на 20-те години на миналия век, отбелязва Франс прес.

На централния площад в Скопие папата ще отслужи меса, за която бяха раздадени 15 000 безплатни билета, като хора от различни вероизповедания побързаха да се сдобият с тях.
Визитата на папата ще бъде два дни след избирането на нов президент на Северна Македония - Стево Пендаровски.

Пендаровски е новият президент на Северна Македония

Това е първо посещение на папа в Северна Македония. Папи са посещавали бившите югославски републики Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения. Папа Йоан Павел Втори на два пъти е бил в Босна и Херцеговина и Словения, и на три пъти в Хърватия. Папа Бенедикт Шестнадесети е бил в Хърватия. През 2015 г. Франциск посети Босна и Херцеговина, припомня ТАСС.

Посещението на Светия отец в Скопие приключва тази вечер, когато той ще се прибере в Рим.

В края на май е планирано посещение на папата в Румъния.

Всички новини около посещението на папа Франциск в България можете да откриете тук
БТА