Днес е вторият ден от апостолическото пътуване в България на папа Франциск. Сутринта той се срещна със семейства от центъра за настаняване на бежанци в столичния квартал "Враждебна".

Преди Светият отец да отправи своя благослов към бежанците в центъра, деца от центъра го поздравиха с песни и празнична програма.

Гледайте на живо събитията в Раковски, излъчвани по NOVA

Вторият ден на папа Франциск в България
БГНЕС

Вторият ден на папа Франциск в България
БГНЕС

"Много ви благодаря за гостоприемството. Благодаря на децата за техните толкова хубави песни, те са тези, които носят радост във вашия път, защото е трябвало да напуснете родината си и да търсите друга. Но винаги остава надеждата. Днес светът е изпълнен с емигранти. И техният път е един кръст. Желая всичко добро на вас и на вашите сънародници, които сте оставили в родината си! Господ да ви благослови!", каза папа Франциск в краткото си обръщение към бежанците в центъра.След това той отпътува за град Раковски, където се намира най-голямата католическа общност у нас. Папа Франциск пристигна на летище Граф Игнатиево, след което пое с папамобила към града. Хиляди го посрещнаха, приветствайки го през целия му път от пристигането му в района на града до влизането му в църквата "Пресвето сърце Исусово".

Светият отец участва в Света литургия с първо причастие, след което ще произнесе реч пред местните хора. 200 деца приеха първото си причастие по време на литургия в църквата "Пресвето сърце Исусово" лично от папа Франциск. В църквата се събраха около 750 души, а за останалите са поставени видеоекрани навън. Папата излезе от протокола, като си поговори с децата в храма. Светият отец ги попита дали са доволни, че ще получат първо причастие и получи дружен отговор „да”, попита ги дали са сигурни и отново последва същият отговор. После папа Франциск попита децата защо са доволни и ги призова заедно да кажат, че са доволни, защото идва Иисус. „Ние сме братя помежду си, нашият закон е любовта”, каза папа Франциск, цитиран от БГНЕС (Вижте повече тук).

Вижте снимките от втория ден на папа Франциск в България

Вторият ден на папа Франциск в България
БГНЕС

Вторият ден на папа Франциск в България
БГНЕС

В друга католическа църква, "Свети Архангел Михаил", Светият отец ще се срещне с католическата общност и ще произнесе реч. Там той ще бъде запознат с традициите и българския фолклор. Светият отец ще отдаде почит и на папа Анджело Рокари, известен като папа Йоан 23-ти, наричан и "Българският папа", защото в 10-годишния си престой в страната ни е бил в качеството си на нунций. Франциск ще поднесе цветя пред портрета на "Българският папа" в храма "Архангел Михаил".

В късния следобед папата ще се върне в София за кулминацията на своето посещение - събитие за мир с представители на различни вероизповедания. По-рано от Българската православна църква обявиха, че техният представител Западно и средноевропейският митрополит Антоний ще присъства, но няма да участва в събитието.

Ден първи от апостолическото пътуване на папа Франциск у нас

Шест деца от всички шест вероизповедания ще държат запалени факли, символ на светлината на мира, разказа в ефира на Дарик говорителят на Католическата църква у нас Ива Михайлова: "Мисля, че в тези дни след последните събитията, след престъпленията и атентатите на религиозна основа това ще бъде един хубав знак, че представителите на различни религии искат да кажат "да" на мира, "не" на насилието и че Господ събира хората не за да ги разделя и да ги противопоставя един срещу друг, а за да покажат, че споделят общи ценности, част от които е мирът, толерантността, любовта към ближния".

Във връзка с посещението на Раковски на папската делегация, за кратки интервали от време преди обяд и в следобедните часове ще бъде спряно движението по автомагистрала „Тракия” в участъка от 119-ти до 165-ти км, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Папата поздрави с „Христос възкресе“ на български (ВИДЕО)Заради Деня на храбростта и празника на Българската армия, както и папската визита, в София също има промени в движението в трите почивни дни (вижте тук подробно).
 
Мотото на посещението на папа Франциск е "Мир на земята". Това е второто посещение на глава на Римокатолическата църква у нас след визитата на папа Йоан Павел Втори през 2002 година. Във вторник папа Франциск заминава за Северна Македония, а на летището в София ще го изпрати премиерът Бойко Борисов.

Всички новини около посещението на папа Франциск в България можете да откриете тук