Самолетът на папа Франциск кацна на правителствения ВИП на летище София около десетина минути преди 10 часа, малко по-рано от предвиденото по програма. На българска земя папата беше посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов. След среща на четири очи между двамата, те си размениха подаръци. От българска страна той получи обещаните от премиера кисело мляко, омофор и златовезана икона.
 

Докато очакваше кацането на самолета, премиерът Борисов разгледа т. нар. папамобил - автомобилът, с който премина по-късно главата на Римокатолическата църква в центъра на столицата ни сред граждани. На правителствения ВИП на летището, където за посрещането на Светия отец беше строена гвардейска рота, деца в народни носии подариха цветя на папата.

След това пътят на папата продължи към президентството на Република България. На площад "Ат. Буров" се проведе официалната част от посрещането на главата на Римокатолическата църква. Пред сградата на "Дондуков 2" имаше официална българска делегация, в която бяха включени вицепрезидентът Илиана Йотова, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, външният министър Екатерина Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова, митрополит Антоний от Българската православна църква както и представители на екипа на президента.

Държавният глава Румен Радев и папа Франциск си размениха дарове. Последва среща на четири очи между него и българския президент, след която имаше реч на държавния ни глава. Папата от своя страна поздрави с "Христос възкресе" на български.

Папа Франциск в България
БГНЕС

Папа Франциск в България
БГНЕС


По-късно Негово светейшество се срещна в Синодалната палата с българския патриарх Неофит и със Светия синод на Българската православна църква. На входа на Синодалната палата папа Франциск беше посрещнат от Западно и Средноевропейския митрополит Антоний. Като важен момент от визитата експерти определиха братската прегръдка между двамата.

След срещата в Светия синод Негово светейшество проведе мълчалива молитва пред иконата на Светите братя Кирил и Методий в храм-паметника "Александър Невски".

Преди да произнесе неделната молитва на площад "Александър Невски" папа Франциск наруши протокола и разговаря с хората, които се бяха събрали там. Светият отец поздрави част от официалните лица и след това отиде при няколко души в инвалидни колички. След това раздаде малки подаръци на деца и позира за снимки.

По обед се проведе неделната молитва "Царице небесна". Хиляди вярващи, не само католици, но и православни християни, се събраха за нея. Още два часа преди молитвата на площад "Св. Александър Невски" се бяха събрали множество хора.

След молитвата папата тръгна с папамобила сред хората на площад "Батенберг".

Вижте снимки от посещението на папата в България

Папа Франциск в България
DarikNews.bg, Кремена Андреева

Хиляди вярващи, не само католици, но и православни християни, очакват неделната молитва на папа Франциск.
DarikNews.bg, Кремена Андреева


В късния следобед на площад "Александър Батенберг" папата участва в Света литургия.

 
Във втория ден от апостолическото си пътуване Светият отец ще посети град Раковски и ще се срещне с католическата общност. Вечерта папа Франциск ще се върне в София за кулминацията на посещението си - послания за мир с представители на различни вероизповедания.

В рамките на тридневното си пътуване папата ще посети София и Раковски. Гражданите могат да участват в общо пет събития в столицата и Раковски. Мотото на посещението на папа Франциск е "Мир на земята".

Това е второто посещение на глава на Римокатолическата църква у нас след визитата на папа Йоан Павел Втори през 2002 година.

Папа Франциск в България
БГНЕС

Във вторник сутринта папата ще си тръгне от страната ни и ще замине за Северна Македония.

Всички новини около посещението на папа Франциск в България можете да откриете тук