/ БГНЕС
Главата на Римокатолическата църква папа Франциск отправи молитва за мир към целия свят от столичния площад "Независимост". Събитието за мир с участието на различните вероизповедания в България беше заключителното събитие от апостолическото пътуване на Светия отец в България.

Различните вероизповедания отправят своята молитва за мир на площад „Независимост”

Молехме се за мир с думи, вдъхновени от Св. Франциск от Асизи, велик влюбен в Бог, Творец и Отец на всички. Любовта, на която той бе свидетел със същата страст и искрено уважение към творението и към всеки човек, когото срещаше по своя път, каза Светият отец.

БГНЕС


Любов, която е променила погледа му, давайки му да осъзнае, че във всеки един има "проблясък на светлината, която идва от личната ни сигурност, че сме безкрайно обичани, обичани над всичко". Любов, която го е накарала да бъде истински миротворец, заяви папа Франциск. И добави, че всеки от нас, по неговия пример, също е призван да стане строител, ковач на мира. Мир, за който трябва да се молим и за който трябва да работим, дар и задача, подарък и постоянно и ежедневно усилие за изграждане на култура, в която дори мирът е основно право.

БГНЕС


Папа Франциск призова за активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на човека.

БГНЕС


Мирът изисква и моли да направим от диалога - път, от общото сътрудничество - наше поведение, от взаимното опознаване - метод и критерий, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения, каза папа Франциск.

БГНЕС


Тази вечер сме тук, за да се молим пред тези факли, донесени от нашите деца. Те символизират огъня на любовта, който гори в нас и който трябва да се превърне във фар на милосърдието, фар на любов и мир в средата, в която живеем. Фар, който бихме искали да запали целия свят, заяви Светият отец.

БГНЕС


С огъня на любовта ние искаме да разтопим леда на войната, каза папа Франциск в посланието си. И добави, че преживяваме това събитие за мир при руините на древна Сердика, в София, сърцето на България. Оттук можем да видим местата за поклонение на различни Църкви и вероизповедания: "Св. Неделя" на нашите православни братя, "Св. Йосиф" на нас - католиците, синагогата на по-големите ни братя - евреите, джамията на нашите братя мюсюлмани и в близост - църквата на арменците.

БГНЕС


На това място, в продължение на векове, са идвали софиянци българи, принадлежащи към различни културни и религиозни групи, за да се срещнат и разговарят, припомни Светият отец. Той пожела това символично място да се превърне в свидетелство за мир. „В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличие и игнорирани от смазващото съучастие на заинтересуваните групи“, отправи призив папа Франциск.

БГНЕС


„Нека всички да съдействат за осъществяването на този стремеж: представителите на религиите, на политиката, на културата. Всеки, където и да се намира, изпълнявайки задачата, която му е поверена, може да каже: "Направи от мен инструмент на твоя мир". Апелът е да се осъществи мечтата на папа Св. Йоан XXIII за една земя, където мирът да бъде като у дома си. Да следваме неговото желание и с живота си да кажем: Pacem in terris! Мир на земята на всички хора, които Господ обича“, пожела Светият отец.

БГНЕС

Около 2000 души присъстваха на събитието за мир на площад "Независимост" в София и въпреки дъжда и лошото време, никой не си тръгна по-рано.

БГНЕС


Събитието за мир започна с песента "Ние сме светът", изпълнена от детска формация. Прозвучаха поздрави и приветствия от представители на вероизповеданията в България. Беше представена арменска молитва за мир, а еврейската песен "Амин" беше изпълнена от деца от еврейската общност. Имаше също мюсюлмански призив за молитва и евангелистка песен, а самият папа Франциск като представител на католическата общност прочете молитва на Св. Франциск от Асизи. Символично, с песен по стихове на Иван Вазов, беше представено източното православие.

пресцентър, Министерски съвет


На Събитието за мир, освен представители на различните вероизповедания в България, присъства и министър-председателят Бойко Борисов, които утре рано сутринта ще изпрати папа Франциск на летище София, с което приключва посещението на Светия отец у нас.

Всички новини около посещението на папа Франциск в България можете да откриете тук
БТА, БГНЕС