/ БТА
По думите му окончателното решение за това къде, кога и на каква цена да стане това, е на народните представители
"Имаше обвинения, че служебното правителство е заложило пари за закупуването на нови 8 самолета F-16. Няма такова нещо. Проектите за модернизация на българската армия трябва да се движат. Окончателното решение за това къде, кога и на каква цена да стане, е на народните представители". Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов на заседание в НС по повод появилото се напрежение около информация за закупуването на 8 самолета F-16 Block 70.

"Искам да припомня, че когато се купуваха първите самолети F-16, тогава беше извършено авансово плащане, въпреки че решението на НС беше за разсрочено плащане. Много моля да не се прехвърлят проблемите „на здравата глава от болната“, посочи Панайотов.

Напрежение по случая с придобиването на новите самолети F-16

Той цитира част от условията на Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ, според която "изпращането на такова писмо-заявка не задължава по никакъв начин нито Министерството на отбраната, нито българската държава, нито юридически, нито финансово, да придобие платформите и оборудването, за което е изготвено. С този документ не изниква никаква обвързаност нито за МО, нито за държавата за подписване на договор".

"Аз направих нарочно запитване към САЩ точно за това и получих официален отговор, че по никакъв начин България не е ангажирана финансово и юридически", допълни министърът на отбраната.

МО: Служебното правителство няма правомощия да води преговори за закупуване на нови изтребители F-16

"Когато НС взе решение да се купуват 8 самолета F-16, от гледна точка на военните способности, това е все едно да ви разрешат да си вземете половин кон. С половин кон нищо не става. Една ескадрила се състои от между 14 и 16 самолета. Ако България иска да има способности да охранява своето небе, тя трябва да има една ескадрила", каза още Панайотов.

По-късно от ГЕРБ отново направиха коментар по темата. "Рядко сме имали възможността да поздравим президента Радев и служебния кабинет за някакво правилно решение. Сега обаче ние ги поздравяваме за решението да продължат процедурата по закупуване на F-16, радваме се, че са осъзнали, че политката на ГЕРБ за модернизация на българската бойна авиация е била правилна, в парламента нашата парламентарна група ще ги подкрепи, за да се реализира този проект по закупуването на още 8 самолета F-16", заяви Даниел Митов.