Силна буря връхлетя цялата страна. Оранжев код за опасно време е обявен във всички 28 области.

Все още на много места в западната част от България вали дъжд, а в източната духа силен вятър. 

На осем сигнала във връзка с валежите са реагирали аварийните екипи на Столична община. Сигналите са за завирявания и две паднали дървета на пътните платна, предимно от районите „Красна поляна" и „Витоша".

По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова във връзка с прогнозата за оранжев код за валежи са увеличени аварийните екипи. През деня ще работят 10 екипа, те извършват обходи на терен и реагират на сигнали, свързани с валежите.

БТА

Извършват се наблюдения и на нивата на реките и общинските язовирите, които към момента са в норма. Речните корита имат нормална проводимост и няма опасност от разливи. Екипите на Столичен инспекторат да контролират почистването на шахти, улици и булеварди.

По данни на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" силен вятър е нанесъл поражения в областите Смолян, Разград и Силистра, където има множество паднали покриви, стълбове и дървета.

В област Силистра най-тежко е положението в с. Долец, общ. Дулово, където са отнесени покриви на къщи, има паднали стълбове и дървета, съобщава се, че е преминал смерч.

В област Разград най-тежко е положението в селата Лъвино и Тодорово, община Исперих. Има съобщения за отнесени над сто покрива, паднали стълбове и дървета. Там също е преминал смерч. 

По думите на избрания за кмет на община Исперих Белгин Шукри поражения има и в други населени места, но те са в по-малък мащаб. В момента там заседава Общинският щаб за защита от бедствия и аварии.

В област Ямбол са получени десетки сигнала за паднали дървета и клони след разразилата се гръмотевична буря със силен вятър и дъжд. Няма пострадали и бедстващи хора.

Има единични сигнали за прекъснато електрозахранване. Няма квартали без ток. В Общинския оперативен център са получени над 25 сигнала. На терен са всички служители от отговорните дирекции.

Десет села в община Тунджа са без ток. Дърво е паднало и увредило камбанарията на храма в село Победа. Работи са по възстановяване на електрозахранването, екипите на дружеството са на терен и отстраняват авариите, каза още Стоев.

БТА

В община Стралджа заради паднало дърво е затворен пътят между Воденичане и Иречеково. Екипи са на терен и работят по отстраняването му, информираха от общинската администрация.

Над 40 сигнала в рамките на по-малко от 15 минути са приети в дежурните части на пожарната и полицията в Шумен след силна буря в региона. Приети са сигнали за паднали дървета на различни места в Шумен, на главния път Шумен-Бургас, в района на село Дибич, където движението е ограничено и затруднено. Получени са сигнали за паднали дървета и между шуменските квартали „Макак“ и Мътница“, както и между селата Средня и Новосел.

Мобилизирани са всички екипи на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Шумен, сигнали има и за скъсани кабели.

Приет е сигнал за паднало дърво и в района на Градската градина на Шумен. По първоначални данни е пострадала жена, която била под него. Спасителен екип успял да я извади и да я качи в линейка. Откарана е за преглед в шуменската болница. 

Силен вятър е причинил материални щети и в дуловското село Долец. Пострадали са къщи, автомобили и електрически стълбове. Селото е без ток и вода.

Изпратени са екипи на полицията и пожарната. До момента няма информация за пострадали хора. Вятърът е нанесъл щети и в близкото село Паисиево. Пътят към селото е затворен заради паднали дървета.

Сигнали за паднали дървета, прекъснати електропроводи и отнесени покриви на две постройки са получени в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Смолян. Щетите са в резултат на бурния вятър в областта.

Областният град бе частично с прекъснато електричество за около 40-50 минути. Електрозахранването в Смолян и други населени места се възстановява след авариите, предизвикани от вятъра. В областта продължава да вали обилен дъжд, съпроводен от вятър със затихващи пориви.  

Отнесени са керемиди от покривите на две постройки в с. Тикале. Екипи на кметството продължават огледите из селото, за да се установи дали има още засегнати от бурята постройки. Повалени от бурята дървета има в общините Смолян, Мадан, Чепеларе, Баните. От РДПБЗН предупреждават шофиращите, че паднали дървета има по много пътища в областта. 

Множество сигнали за паднали клони и дървета са получени и в Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" след силната буря в региона на Казанлък. Създадена е организация на службата съвместно с Община Казанлък и се работи по отстраняване на щетите. 

Сигналите са предимно за паднали дървета в околностите на град Казанлък. Такива има на Околовръстния път, на пътя между селата Дунавци - Копринка, Дунавци – Хаджидимитрово, Хаджидимитрово – Шейново, както и на прохода "Шипка". На място има един пожарен екип, предстои да се включи и втори такъв, каза още той. Движението в тези участъци е затруднено. 

Проливният дъжд от изминалата нощ е причинил наводнения на няколко места и в Перник.

Завиряванията са станали в резултат на запушени шахти, които са възпрепятствали по-бързото оттичане на водата в тях. Отделни наводнени участъци е имало както в центъра на града, така и в квартал "Църква", около автогарата и спирка "Шахтьор", както и по градската магистрала. 

В селата Житница и Дуванлии в община Калояново е имало аварии и е било прекъснато електроподаването вследствие на бурята. 

БТА

В Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив са били получени седем сигнала за паднали дървета. По-сериозни са три от тях в с. Бегунци, с. Нареченски бани и в района на Карлово, където дървета са паднали върху пътни платна. 

През нощта екипи на пожарната и аварийното спасителното звено към Общината са били на терен. Към момента в повечето от критичните участъци водата се е оттекла. 

От "Пътна полиция" призоваха участниците в движението по пътищата да съобразяват поведението си с атмосферните условия заради усложнената метеорологична обстановка на места в страната. Апелът към водачите на пътни превозни средства е да намалят скоростта си на движение и да осигурят по-голяма дистанция спрямо останалите участници в движението.

От МВР съобщиха, че вследствие на интензивното движение през почивния ден и валежите в по-голямата част от страната се наблюдава увеличаване на рисковите ситуации и на възникналите пътнотранспортни произшествия. От началото на деня са настъпили 15 тежки катастрофи.
БТА