Системата ни убива протест
Системата ни убива протест / Христо Гатев, Дарик радио
От „Системата ни убива“ недоволстват, смятат законопроект за „осакатен“
99805
От „Системата ни убива“ недоволстват, смятат законопроект за „осакатен“
  • От „Системата ни убива“ недоволстват, смятат законопроект за „осакатен“
Майките от инициативата "Системата ни убива" поискаха оставката на управляващите заради липсата на капацитет за взимане на управленски решения. В отворено писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, финансовия министър Владислав Горанов и омбудсмана Мая Манолова майките заявяват, че законът за личната помощ е осакатен и с промяната на текстове от закона управляващите не са спазили едно от своите обещания.
 
От „Системата ни убива“ не одобряват гласувания закон за личната помощ

Писмото е адресирано до премиера, финансовия министър и председателя на парламента като представители на властта, но не и до социалния министър Бисер Петков, въпреки че на заседанието на социалната комисия вчера основните въпроси с финансирането на личната помощ бяха отправяни към него и в крайна сметка не получиха точен отговор колко пари ще има за личната помощ от 1 септември догодина, когато започва предоставянето ѝ.

Отпускат 150 млн. лева допълнително за хората с увреждания догодина

В писмото се посочва, че законът за личната помощ, приет на второ четене от водещата комисия вчера, е трябвало да гарантира право на такава помощ за всеки, който има потребност чрез брой часове спрямо индивидуалната оценка на потребностите. Така гласуваният вариант обаче е "осакатил закона до 100 процента инвалидизация" чрез финансови ограничения, които са такива, че през септември законът ще заработи без пари за неговото прилагане, смятат майките. Те са убедени, че заради осакатяването законът ще създаде предпоставки за дискриминация на хората с увреждания чрез списъци на чакащите и определяне на брой часове на принципа "по малко на колкото се може повече хора". Майките се обръщат към премиера и финансовия министър с думите "Излъгахте ни отново" и припомнят, че в плана за действие по приемане на законите е декларирано, че няма да се променят текстове от тези закони. "Ясно показахте, че нямате капацитет да вземате управленски решения, време ви е да си ходите, господа", завършва писмото на майките от "Системата ни убива".