/ Христо Гатев, Дарик радио
Майките от инициативата "Системата ни убива" се готвят за нов протест и ще търсят отговорност лично от премиера Бойко Борисов, ако законът за личната помощ бъде приет във вида, одобрен днес на второ четене от парламентарната социална комисия. Основният проблем при разглеждането на законопроекта беше в текста, според който финансирането на личната помощ ще се определя със закона за държавния бюджет. Майките не получиха отговор на въпроса колко средства са заложени за личната помощ през 2019 година, а омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще атакува текста с финансирането пред Конституционния съд. Според приетия законопроект достъп до асистентската услуга ще имат само част от хората с увреждания, а нейното предоставяне ще започне от 1 септември.

Социалната комисия в НС ще разгледа проектозакона за личната помощ
 
Приетият след бурна дискусия законопроект за личната помощ предвижда хората с увреждания да използват личен асистент за определен брой часове на ден, в зависимост от оценката на потребностите им, като доставчик на услугата ще бъдат общините. През първите две години от действието на закона услугата ще бъде достъпна за хората с най-тежките увреждания и определена чужда помощ, за децата с 50 и повече процента и право на чужда помощ, и за децата с 90 и повече процента и без чужда помощ. За пълнолетните ползватели на услугата ще се приспада добавката им за чужда помощ, която догодина ще бъде с размер от 100 лева, а за децата с 90 и повече процента, които получават семейна помощ от 930 лева, ще се приспадат по 380 лева, които ще отиват в общината, доставяща услугата.
 
Именно текстът, свързан с децата, провокира напрежение между депутатите и омбудсмана Мая Манолова, заради предложената от нея редакция - да се удържат до 380 лева. Аргументите - ресурсът за лична помощ през първите две години е лимитиран: "Много е възможно семейства на деца с тежки увреждания, да получат не осем часа, не шест часа а по-малък брой часове лична помощ. Тогава според мен е нормално да се приспадне такава сума от тези 930 лева, която отговаря на определената сума за личната помощ, а не да им се отнемат целите 380 лева".

Отпускат 150 млн. лева за хората с увреждания
 
Напрежението нарасна, когато депутатите гласуваха финансирането на личната помощ да се определя със закона за държавния бюджет. Мая Манолова обяви, че това е ограничаване на средствата, и че ще го атакува пред Конституционния съд. След това постави въпроса, колко пари са предвидени за лична помощ за 2019 година и как държавата ще гарантира, че до септември ще останат пари за личните асистенти на хората с увреждания.
 
От отговора на социалния министър Бисер Петков стана ясно, че около половината от допълнителните 150 милиона лева за хора с увреждания за догодина ще бъдат използвани за програми за асистенти и за закона за личната помощ, но колко пари ще има към началото на септември, ще се разбере в началото на септември: "Реално по законопроекта за личната помощ ще се разчита на тези 71 500 000 и съответно средствата, които ще компенсират, тоест това са добавките за чужда помощ, които се изплащат от бюджета на ДОО и част от семейната помощ по член 82, която също е предвидена, когато получател на тази помощ пожелае да ползва лична помощ, също да се използва за финансиране".
 
Това, което протестиращите майки разбраха, е, че пари няма. Затова Вера Иванова се закани да потърсят отговорност лично от премиера: "Къде е обещаният закон? Защото това в момента не е закон. Това е ново име на съществуващото положение в момента на асистенти, които първо са с малко часове и второ, има чакащи и нищо не е според индивидуалната оценка. С тези пари ще се получи същото".
 
Законопроектът предвижда през 2019 година личните асистенти, които работят на 8-часов работен ден, да получават минималната работна заплата от 560 лева.