Председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика в НС Хасан Адемов
Председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика в НС Хасан Адемов / БГНЕС, архив
Социалната комисия в парламента ще разгледа на второ четене законопроекта за личната помощ, подготвен от екипа на Омбудсмана и внесен едновременно от депутати на БСП и на Воля.
 
През 2019 г. личните асистенти ще взимат 560 лева

Очаква се на днешното заседание да бъде предложено през 2019-та година заплащането на личните асистенти по този закон да бъде в размер на минималната заплата или 560 лева, както е планирано в бюджета.
 
Хасан Адемов: В ход е сериозна реформа в политиката за хората с увреждания

Предложението ще направи работната група към социалната комисия, в която участват и майки от инициативата "Системата ни убива". Минималната заплата ще се полага за максималния работен ден на асистента - 8 часа. Това е реалистичният вариант за догодина, като заплащането на личната помощ ще влезе в сила от септември, коментираха представители на майките.
 
Майка на дете с увреждане: Асистентът трябва да е престижна професия с високо заплащане

За 2020-та година е заложено заплатата да нарасне на 732 лева, а за 2021-ва година са предвидени 910 лева месечно. От БСП ще предложат ускорено нарастване на часовата ставка - за първата година тя да бъде минималната, умножена по 1.3, а след две години стойността й да стигне минималната, умножена по 1.8.