/ ThinkStock/Getty Images
Минимална работна заплата за 8-часов работен ден ще получават асистентите на хора с увреждания по новия закон за личната помощ през 2019-та година, която ще бъде първата година от действието на закона. Този вариант на заплащане, съобразен с исканията на протестиращите майки, ще бъде предложен на заседанието на социалната комисия във вторник, когато е второто четене на законопроекта. Първоначалният вариант на закона предвиждаше заплатата да стартира от минималната, умножена по коефициент от 1.1, а през 2021-ва година коефициентът да стигне 1.5, но поради липсата на финансов ресурс ще бъдат предложени по-ниски часови ставки, обясниха майки от "Системата ни убива".

Майка на дете с увреждане: Асистентът трябва да е престижна професия с високо заплащане
 
Законът за личната помощ трябва да влезе в сила от 1-ви януари догодина, но реалното предоставяне на лична помощ от един или няколко асистенти на хората с увреждания ще започне от септември. За тези последни четири месеца на годината ще бъде предложено трудът на асистентите за максималния 8-часов работен ден да се заплаща с минималната работна заплата. Това означава брутен размер от 560 лева или около 440 лева чисто.
 
Майките от "Системата ни убива", участвали в изработването на предложението, смятат, че това е реалистичният вариант за заплащане на личната помощ, като се има предвид планираното финансиране. За 2020-та година е заложено заплатата да нарасне на 732 лева или минималната, умножена по коефициент от 1.2, а за 2021-ва година са предвидени 910 лева месечно. Тези суми са по-ниски от първоначално разписаните в законопроекта за личната помощ. Във вторник социалната комисия в парламента ще разгледа тези предложения, както и обобщения доклад с предложени от депутати на БСП промени в законопроекта.

Как 53-годишна жена с увреждане реши да отиде в дом
 
От левицата предлагат часовата ставка за догодина да се формира от минималната, умножена по 1.3, а след две години стойността й да стигне минималната, умножена по 1.8. Депутатите са внесли предложения за изграждане и поддържане на електронна информационна система на кандидат-асистентите, и за пожизнено определяне на лична помощ за хората с най-тежки увреждания.