/ ThinkStock/Getty Images
Как 38-годишна жена с увреждане реши да отиде в дом
99596
Как 38-годишна жена с увреждане реши да отиде в дом
  • Как 38-годишна жена с увреждане реши да отиде в дом
След 38 години живот на село и почти без да излиза от вкъщи, една жена с трайно физическо увреждане отива в дом за хора с увреждания, за да не тежи на своите близки. След напразни очаквания за реформа и подкрепа от страна на държавата, Светла Бонева от село Ново Делчево край Сандански решава да постъпи в най-голямата институция от този тип - дома в Стара Загора. 53-годишната жената е с мускулна атрофия и не може да се обслужва сама, а не иска да натоварва възрастната си майка, която до момента е поемала изцяло грижите за нея.

Млад човек с увреждане: В парламентарните комисии трябва да работят и хора с нашите проблеми
 
Диагнозата на Светла Бонева става ясна още при прохождането й, а след като завършва 8-ми клас извън родното си място, й предлагат два варианта - да отиде в дом или да се прибере на село, при родителите си. Светла избира второто и от 1980 година до днес почти не е излизала от вкъщи и от село Ново Делчево. През целия й живот за нея се грижи майка й, включително и като асистент по проект, поради липсата на други кандидати в селото. Така преди известно време Светла решава да не бъде бреме за близките си и да постъпи в дом за хора с увреждания.
 
Дори това нейно решение е свързано с трудности, защото у нас няма институция, която да оцени потребностите на човека с увреждане, да избере подходящия дом и да организира придвижването до него: "Едва ли не изнудих близки, семейство да си оставят работата, да се занимават с мен. Да тичат по лекарски кабинети, по лаборатории, да търсят микробуси, за да мога аз да постъпя в дом. Друг е въпросът, че в тези домове аз почти не зная какъв е животът".

От 2020 г. ще има две нови социални услуги за хората с увреждания и семействата им
 
След 1989 година Светла започва да се надява, че хората с увреждания у нас ще бъдат подкрепени и интегрирани в живота на всички останали. Но не вижда никаква положителна промяна, включително и в обявената от сегашното правителство реформа: "Закон за лична помощ. Лична помощ на кого? Знаят ли тези, които правят законите, от какво се нуждае инвалидът, за да му осигурят лична помощ. Как ще ми изброят часовете и кой ще задължат да дойде да ми дава лична помощ почасово".
 
Днес е първият ден на Светла Бонева в дома за хора с увреждания в Стара Загора.