Бисер Петков
Бисер Петков / БГНЕС
От началото на 2020-та година държавата ще предоставя две нови социални услуги за хората с увреждания и техните семейства - едната от тях ще позволи на родителите или близките на човек с увреждане да се откъснат временно от ангажиментите си към него чрез заместваща грижа, а другата предвижда асистентска подкрепа за възрастните хора без ТЕЛК и за хората с увреждания, които не използват лична помощ. Услугите са разписани в законопроекта за социалните услуги, който беше представен пред депутатите от социалната комисия. В него са заложени и сроковете за реформа на институциите за деца и пълнолетни - до 2021-ва година трябва да бъдат закрити всички домове за деца, а до 2025-та година да бъдат реформирани старческите домове.
                                                                                                                                
До 30 дни в рамките на една година родителите на деца с увреждания и членове на семейството, които полагат грижи за хора с увреждания или за възрастни хора, ще имат право да оставят съответния човек в социална услуга или да осигурят заместваща грижа в домашна среда - така изглежда новата услуга заместваща грижа. Ако детето или човекът е с 90 и повече процента степен на увреждане, първите 14 дни от услугата са безплатни. Това ще даде възможност на родителя временно да се откъсне от тежките задължения по обгрижването на човека с увреждане, обясни социалният министър Бисер Петков.
 
Тази заместваща грижа е насочена по-скоро към тези, които полагат грижа. Немалко българи, които са избрали и полагат неформална грижа в домашни условия за своите близки“, каза министър Петков.

Какво е заложено в новия закон за социалните услуги?
 
Другата нова услуга е асистентската подкрепа, която освен към хората с увреждания, ще бъде насочена и към възрастни хора, които не могат да се обслужват сами. Според министър Петков тази услуга не конкурира личната помощ, заложена в другия нов закон, който предстои да бъде гласуван:
 
„Доколкото законопроектът за личната помощ е адресиран само до хората с увреждания, то в този законопроект асистентската подкрепа е разписана за възрастните хора и е записано, че може да се ползва и от хора с увреждания, в случай че не се предоставя такава по друг закон“, допълни министърът.
 
Очаква се с новия закон да бъде повишено качеството и на услугата в домовете за стари хора у нас. Законопроектът предвижда закриване на всички домове за пълнолетни хора с увреждания до 2035-та година.