/ ThinkStock/Getty Images
Заместваща грижа за родители и роднини на хора с увреждания, както и асистентска услуга за деца и пълнолетни с увреждания, които не използват лична помощ, са заложени в новия закон за социалните услуги, който ще бъде представен днес от социалния министър Бисер Петков пред депутатите от ресорната комисия в парламента. Законопроектът е публикуван за обществено обсъждане, което ще продължи до средата на ноември. Депутатите от социалната комисия ще разгледат и поправка в закона за българските лични документи, с която се предлага удължаване на срока за валидност на шофьорските книжки за хората с трайни увреждания. Предложението предвижда срокът да стане до 10 години, вместо до 5 години.

Бисер Петков: Нов закон за социалните услуги ще промени тяхното планиране
 
Родители на деца с увреждания и членове на семейството, които полагат грижи за хора с увреждания или за възрастни хора, ще имат право да оставят съответния човек в социална услуга или да осигурят заместваща грижа в домашна среда, за срок от не повече от 30 дни в рамките на годината. Така ще изглежда новата социална услуга заместваща грижа, насочена към семействата на хора с увреждания.

Министър Петков се надява майките на деца с увреждания да оценят направеното
 
Друг вид услуга за хора с увреждания ще бъде асистентската подкрепа, в която са заложени помощ за самообслужване, за движение, за изпълнение на ежедневни и домакински дейности, за комуникация. Право на асистенти по този закон ще имат възрастни хора без ТЕЛК, но с невъзможност да се обслужват, както и деца и пълнолетни хора с увреждания, които не използват такава подкрепа по друг закон.

Единодушно депутатите приеха новия Закон за хората с увреждания
 
Проектът на закон за социалните услуги предвижда индивидуална оценка на потребностите и предоставяне на услугите според личния избор на потребителя. Социалните услуги ще бъдат общодостъпни и специализирани, за деца и пълнолетни хора, и ще могат да се използват за до 6 месеца, до 1 година или между 1 и 3 години.
 
Заложено е създаването на национална карта на социалните услуги и наредба за планиране на социалните услуги.