/ БГНЕС
Единодушно депутатите приеха новия Закон за хората с увреждания
99416
Единодушно депутатите приеха новия Закон за хората с увреждания
  • Единодушно депутатите приеха новия Закон за хората с увреждания
Народното събрание прие на първо четене Закона за хората с увреждания. Всички парламентарни групи подкрепиха промените единодушно. Подкрепата на всички парламентарни сили обаче не попречи в рамките на дебатите по закона опозиция и управляващи да се скарат по някои текстове.

Предвиждат се 150 млн. лева допълнителна финансова помощ и въвеждане на комплексна индивидуална оценка на потребностите. Заложени са и квоти за заемане на работа на хора с увреждания и подкрепа за бизнеса да приспособява работни места за тях.

ГЕРБ предлага социалният министър да остане председател на Съвета за хората с увреждания

Проектът предвижда още към Министерския съвет да бъде създаден Национален съвет за интеграция на хората с увреждания. От ГЕРБ предложиха промени в текстовете, според които трябваше ресорният вицепремиер Валери Симеонов да оглави съвета. "Министърът на труда и социалната политика ще остане начело на ключовия национален съвет", обясни депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова.
 

БГНЕС


Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков благодари за подкрепата на депутатите, както и на всички участници в работната група, които са помогнали за подготовката на този "трудно родил се законопроект". Приемането на закона е първата стъпка към положителната промяна за хората с увреждания, която те очакват, посочи той.
 
Работодатели и синдикати с критики към Закона за хората с увреждания

Социалистът Антон Кутев разкритикува политиките на ГЕРБ в сферата на социалната грижа и отношението към хората увреждания.

"Протестите направиха политиката за хората с увреждания приоритет за правителството", коментира зам.-председателят на ПГ на БСП. "Гражданският натиск беше основателен и смислен. Ако не беше той, резултатът нямаше да го има", обяви той. "Законът за хората с увреждания няма да свърши цялата работа, но ще свърши някаква работа", изтъкна още Кутев.
 

БГНЕС


Законът за хората с увреждания не решава всичките им проблеми, но прави важни първи големи стъпки за решаването им, е мнението и на депутата от ДПС и председател на социална комисия Хасан Адемов. "Нека този ден да бъде началото на реформата на политиките за хората с увреждания", призова той.

НСТС подкрепи частично проекта на Закон за хората с увреждания

Той представи европейската и националната статистика за броя на хората с увреждания. "В ЕС всеки шести човек е с някаква степен на увреждане, това прави 80 млн. европейски граждани от 500 млн. в цяла Европа. В България с над 50% увреждане са над 700 000 души, от които 27 000 деца", коментира още Адемов.

Предстои прецизиране на текстовете между първо и второ четене.