/ БГНЕС
Бъдещото задължение на бизнеса да наема хора с увреждания като определен дял от персонала и въвеждането на финансова санкция при неизпълнение на това, се превърна в основния въпрос, обсъден от правителството, работодателите и синдикатите по време на заседанието на Тристранния съвет. Мярката е разписана в окончателния вариант на закона за хората с увреждания, който получи подкрепата на синдикатите, но беше отхвърлен от бизнеса. Законопроектът трябва да влезе за гласуване от Министерския съвет още утре, а в петък да бъде внесен в парламента.

Работодатели и синдикати с критики към Закона за хората с увреждания
 
Работодателските организации потвърдиха позицията си срещу квотите за предприятия с 50 и повече служители да наемат определен брой хора с трайни увреждания. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал: "В ситуацията, в която се намираме, на остър дефицит на човешки ресурси, не е нужно работодателите да бъдат задължавани да наемат хора, защото те нямат такава потребност да бъдат задължавани. Те ги търсят със свещ посред бял ден".
 
Въпреки заложените квоти от двама души за фирмите с от 50 до 100 души персонал и 2 процента за тези с над 100 души, законопроектът дава алтернативи на работодателите да не ги изпълнят и да избегнат санкцията, ако производството им не позволява наемане на такива хора или ако няма насочен от бюрото по труда човек с увреждане. Ето защо правилото с квотите е мъртвородено, твърди Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа": "Тъй че, апокалипсисът, който се описва от работодателските организации, е неоснователен".

Симеонов за Закона за хората с увреждания: Заченат е в грях и под натиск

Тристранка
БГНЕС

Като по-сериозен проблем от КНСБ поставиха осигуряването на достъпна среда за хората с увреждания чрез новия закон. Асия Гонева, изпълнителен секретар на синдиката: "Ние тук спорим с работодателите редно ли е по този начин да се решават въпросите за тяхната заетост и т.н., но най-напред трябва да помислим могат ли тези хора да стигнат до предприятията, за да им дадем възможност за заетост".
 
Ако работодател не изпълни квотата си за наемане на хора с увреждания, той ще трябва да внася в държавната хазна по 30 процента от минималната заплата месечно за всяко незаето място, а ако откаже да плаща, може да бъде санкциониран с до 10 хиляди лева от инспекцията по труда.