/ БГНЕС, архив
ГЕРБ ще предложи социалният министър да остане председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Това обяви в пленарна зала Светлана Ангелова по време на дебатите по новия Законопроект за хората с увреждания.

Бойко Борисов се извини на майките на деца с увреждания

В проекта е заложен текст, който предвижда съветът да се председателства от ресорен вицепремиер, вместо както е сега - от министъра на труда и социалната политика.  В момента ресорен вицепремиер е Валери Симеонов срещу когото има протести и искане за оставка.

"Няма драма, ние сме на първо четене на този закон, до влизането му в сила председател на съвета е министърът на труда и социалната политика", посочи Ангелова. По думите й ежедневната, оперативна работа на министъра е да съблюдава всички политики, включително и политиката за хората с увреждания.

17 октомври: Правителството одобри проект на Закон за хората с увреждания

Ангелова заяви, че в законопроекта са залегнали всички искания на протестиращите майки на деца с увреждания. "Законът ще е за всички хора с увреждания, които са над 750 000", допълни тя. Ангелова изрази убеждението си, че с този законопроект е постигнато възможно най-доброто и балансирано решение в посока промяна политиките на хората с увреждания. "Никой от нас няма полза от противопоставяне", подчерта тя.
БТА