/ Дарик Добрич
Три нови закона в социалната сфера ще бъдат първата крачка за решаването на проблемите на хората с увреждания, заяви в ефира на Дарик народният представител от Добрички район д-р Хасан Адемов от ДПС. Между първо и второ четене са проектите на закон за личната помощ и закон за хората с увреждания, предстои след публично обсъждане в НС да постъпи и проекта на закон за социалните услуги, уточни той. Това ще оформи „пакета, който е първа сериозна стъпка за решаване на проблемите на всички хора с увреждания - не само на децата“, каза Адемов и напомни, че е подписана от всички страни план-програма за действие, която работи.
 
Сред важните заложени новости е, че средствата за финансова подкрепа вече са обвързани с линията на бедност, а не с гарантирания минимален доход. Това предполага помощи в петстепенна скала – между 24 и 200 лева, според степента на увреждането или вида на загубената работоспособност. Според депутата, въвеждането на истински реформи в сектора е отнело толкова време, защото изисква наистина допълнителен финансов ресурс - тези 150 милиона лева, които вече са предвидени за 2019 г. Важното е обаче този ресурс да преодолее бариерите пред човека с увреждане и да осигури достъп до образование, трудов пазар, придвижване и адаптиране, което изисква правилно насочване на средствата, коментира Адемов.
 
„Потребностите на хората с трайни увреждания са доста сериозни, те са над 700 000 души, като 88 000 са с нужда от чужда помощ. Да подпомогнем всички е трудно да се случи, защото изисква огромен ресурс, затова ще се прилага таргетна политика“, сподели Хасан Адемов. „В Конвенцията на ООН за защита на правата на хората с увреждания е записано те да се подкрепят разумно“, подчерта той и поясни, че идеята е според нуждите хората да получат финансова подкрепа, за да компенсират функционалния дефицит, а в случаите на остатъчна работоспособност - да се реализират на пазара на труда. Предлагат се програми за заетост и за достъпна среда, които да подменят наличието на фондове.
 
Все пак Адемов дебело подчерта, че тези промени са направени след силен обществен натиск, който накарал управляващите да разберат, че е крайно време да се действа. Това, което не може да се реши само с настояване и желание обаче, е демографската и кадрова политика, защото специалистите, които подпомагат хората с увреждания, напускат България и при нашите нива на заплащане е трудно да ги задържим, посочи депутатът.