Д-р Хасан Адемов в студиото на Дарик Добрич
Д-р Хасан Адемов в студиото на Дарик Добрич / Дарик Добрич
България вече е застаряла нация, алармира бившият социален министър
За диалог и доверие между избирателите и политици се обяви в студиото на Дарик водачът на листата за народни представители от ДПС в Добрички избирателен район д-р Хасан Адемов.

„Обществото като цяло трябва да промени подхода към решаването на проблемите. Трябва да има диалог и доверие между  избирателите и политиците. Твърдя, че доверието между избирателите и тези, които ги представляват е жестоко накърнено през последните години” – коментира д-р Адемов. Той подчерта, че за него е изключително предизвикателство да се кандидатира за депутат от Добрич след шест мандата като народен представител на ДПС от Разград. „От лудогорските потайности се потапям в добруджанските реалности. Надявам се, че проблемите тук не са много по-различни от тези в национален мащаб. Ако бъда избран за народен представител от Добрич, ще се опитам да наложа един нов стил – ще направя приемни във всички общини и в по-големите населени места в региона. Имам голям тефтер, в който изреждам проблемите на всички, независимо от това кой за кого е гласувал, защото народен представител означава да  имаш национално представителство и трябва да представляваш абсолютно всички граждани, а не само тези, които са те избрали. В този смисъл, ако бъда избран от Добрички район,  добруджанци ще имат възможност да се докоснат до моя опит, знания и до моите комуникационни възможности, защото представлявам две секторни политик в ДПС – социалната политика и здравеопазването. През последните години съвременното законодателство е минало през мен, познавам административната структура и всички лечебни заведения в София. Възможностите ми да помагам, когато това е необходимо за настаняване на болни в съответните национални центрове са моя привилегия, предвид служебните ми и лични контакти, така че това са сферите, в които мога да бъда полезен” – коментира бившият министър на труда и социалната политика в правителството на Пламен Орешарски.

Според него друг национален проблем е, че политиците в България трудно намират общ език и трудно се обединяват около национални каузи. Такава цел, която заслужава обединение според  д-р Адемов е демографската политика. „Убеден съм, че тази политика е доминираща между останалите, защото проблемите там са най-сериозни. Населението в България застарява. Близо една четвърт от българските граждани в момента са на възраст над 65 години, което предполага пренасочване на публични финанси и политики към по-възрастните хора.
На практика сме застаряла нация. Средно през последните години се раждат между 60 и 65 хиляди  бебета, а умират над  110 хиляди. Това означава, че един около 40-хиляден град като Разград  например на практика се заличава от картата на България. Това са сериозни неща, които трябва да бъдат решени от политици, които са обединени около тази кауза, а не от политици, които не говорят по между си” – категоричен бе д-р Хасан Адемов.

Той определи себе си като  консенсусен тип, хуманитарно, социално ориентиран човек,  който бързо намира съгласие, дори и с най-отявлените си противници. „Когато говорим за национални политики и съгласие, всеки трябва да поеме своята отговорност и своите компромиси, в противен случай ще продължим да си говорим по начина, по който сме говорили  и досега” – твърди кандидатът за народен представител.

В Добрич той ще разчита на достойно представяне и добър изборен резултат, който да подпомогне националната кауза на ДПС. Запитан дали новото „Обединение ДОСТ” ще е пречка по пътя на ДПС за тези избори, Адемов коментира: „ За нас „Обединение ДОСТ” са една от поредните партии, отцепници от ДПС. Съдбата на такива формации не само в национален, но и в световен мащаб е известна. Нека да продължат по техния път, ние си имаме наш път, за съжаление тези пътища се разминават, но ние държим на нашите политики и няма да се занимаваме с тях”.

Адемов бе категоричен и за друго – „Размахването на плашилото ДПС не върши работа на която и да е политическа формация. Такъв тип празнословие е характерно за политици, които правят имидж на гърба на ДПС, но когато в Народното събрание се зададат сериозни проекти и предизвикателства, тогава всички търсят подкрепата на ДПС”.