/ БГНЕС
Депутатите приеха единодушно и Закона за личната помощ
99420
Депутатите приеха единодушно и Закона за личната помощ
  • Депутатите приеха единодушно и Закона за личната помощ
След като Народното събрание прие на първо четене Закона за хората с увреждания с подкрепата на всички парламентарни групи, депутатите гласуваха единодушно и Закона за личната помощ.
 
Единодушно депутатите приеха новия Закон за хората с увреждания

Това е вторият от пакета Закони за хората с увреждания и идва в отговор на дългите протести на майките от инициативата „Системата ни убива“, които от месеци настояват за реформа в социалната сфера. Предложеният закон има за цел чрез осигуряване на адекватна лична помощ за хората с увреждания.
 
"Случи се нещо, което преди няколко месеца беше немислимо. Депутатите не искаха и да чуят за Закона за личната помощ, а сега беше гласуван единодушно. Така че това е победа. И трябва да можем да се радваме на победите, даже когато не са окончателни", заяви след гласуването омбудсманът Мая Манолова.
 

БГНЕС

 
ГЕРБ предлага социалният министър да остане председател на Съвета за хората с увреждания

Според нея това е победа не само за майките на палатката, а за всички хора с увреждания. "Наистина тази кауза успя да обедини цветове, партии, депутати от ляво и дясно, включително и финансовия министър, който осигури финансирането на двата закона", коментира още Манолова.

"Днес в парламентарна зала чухме депутати от всички партии да говорят на нашия език срещу ТЕЛК, за хоризонтални политики за уврежданията, за единен регистър на хората с увреждания. Най-после заговориха на нашия език“, посочи Мая Стоицева, която е майка на дете с увреждане. „Сега ние искаме да ги попитаме - готови ли са да се преборим с ТЕЛК. Явно е общо искане и всички смятат, че това е голямата спънка реформата да не се случи така, както трябва", заяви още Стоицева.