/ БТА
Шейсет и един депутати от ПГ "Има такъв народ" са внесли законопроект за промяна в Конституцията, с която да отпадне забраната кандидатите за народни представители да нямат друго гражданство, освен българско.

Гражданството на Петков изостри тона между ДПС и Радев на консултациите (ВИДЕО)

Има ужасно много българи, които са изключително качествени и имат двойно гражданство, обясни пред журналисти председателят на парламентарната група Тошко Йорданов. По думите му, в повечето държави от ЕС това изобщо не стои като въпрос. При нас има около 25 човека експерти с двойно гражданство, които не са в НС, защото сегашният закон не го позволява и ние го спазваме, въпреки че не е добър, посочи той.

Кирил Петков получил потвърждение, че няма канадско гражданство

В мотивите се казва, че изискването за по-висок стандарт при упражняване на пасивното избирателно право при избори за народни представители се смята за допустимо, легитимно и оправдано, но само, ако е в разумни граници и не ограничава правата на гражданите. Вносителити се аргументират и с това, че се допуска за евродепутати от България, кметове, общински съветници да бъдат избирани и граждани, които имат и друго гражданство. В повечето държави-членки на ЕС липсва ограничение на пасивното избирателно право на основание и друго гражданство, се посочва още в текста.
 
БТА