От ДПС се интересуват към датата 12-и май, когато президентът публикува своя указ за назначаване на служебния кабинет - имал ли към тази дата двойно гражданство Кирил Петков, или е нямал - към тази дата. "Конституцията изрично повелява, че граждани с двойно гражданство не могат да имат двойно гражданство и да бъдат министри. Това е, което ни интересува”, заяви Йордан Цонев от ДПС пред NOVA.

По думите му, от ДПС не се интересуват от датата, в която е подадено заявлението за отказ от канадското гражданство. „Процедурата по освобождаване от гражданство не приключва с датата на подаването. Това стана ясно на всички. Интересува ни към датата 12-и май имал ли е двойно гражданство. И това слага точка на темата”, уточни Цонев.

Кирил Петков получил потвърждение, че няма канадско гражданство

Зам.-председателят на ДПС каза, че президентът Румен Радев няма как да избяга от отговорност, ако е знаел, че Кирил Петков е имал двойно гражданство.

„Пред нас държавният глава потвърди, че преди да го назначи го е питал: „Какво носи в сърцето си”, а не носи ли си паспорта - върнал ли го е? И той му е отговорил, че носи България и президентът каза на нашата парламентарна група, че това е било достатъчно, за да го назначи за министър”, посочи Цонев.

Цонев коментира и т. нар. "черен списък", направен от правителството, по санкциите "Магнитски". "Защо българското правителство предприема акция по списъка "Магнитски", при положение че няма екстратериториалност на терироторията на ЕС, а само на САЩ", обясни депутатът и окачестви тези действия като "своеволия".

 
NOVA