Министърът на икономиката Кирил Петков публикува копие от волеизявлението си за отказ от канадско гражданство. То е било подадено на 21 април 2021 година.

"Като спазвам принципа за пълна прозрачност на действията ми като министър на икономиката в служебния кабинет и поради нестихващите интерпретации в средствата за масова информация, Ви предоставям копие от волеизявлението ми за отказ от канадско гражданство, подадено на 21.04.2021 г.", заявява Кирил Петков в изявление, разпространено до медиите.

Кирил Петков: България ми е в сърцето

"Миналият петък получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада. Канадските власти ме уведомиха, че документите, удостоверяващи този факт, са изпратени към Посолството на Канада в Румъния, от където могат да бъдат взети от мен. С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани", заявява той. 

Казусът с гражданството на министър Кирил Петков се зароди в началото на август, след твърдения, че той е бил с двойно гражданство е момента на назначаването си за министър. В последствие депутатите от ГЕРБ-СДС внесоха искане в Конституционния съд, който да установи дали има противоконституционност при назначаването на служебния кабинет от президента Румен Радев. Тогава те настояха за незабавното отстраняване на Кирил Петков ако бъде доказано двойното гражданство, защото всяко решение на правителството можело да бъде оспорено заради това. Още на същия ден от Конституционния съд обявиха, че е образувано дело по искането. А Кирил Петков обяви, че е направил всички необходими стъпки, за да прекрати гражданството си, преди да бъде назначен за министър.