Осъдиха бандит за поставяне на взрив
Осъдиха бандит за поставяне на взрив / netinfo

Плевенски Окръжен съд постанови присъда от 2 години и 6 месеца при първоначален общ режим за Валентин Георгиев-Жълтия и Николай Найденов-Ханойчо. Двамата бяха съдени за поредицата от взривове през 2000 година в Плевен.

Валентин Георгиев –Жълтия беше признат за виновен по шест обвинения за помагане и подбутелство при поставяне на взривни устройства на няколко автомобила и частни имоти, сред които конюшнята на футболиста Пламен Гетов.

Поредицата от престъпления са извършени за периода от март до юли 2000 година в съучастие с още трима души. Николай Найденов е осъден за три от палежите, а останалите двама от групата не са между живите. Петър Генчев загина при един от взривовете, а Йордан Иванов почина по време на процеса от злокачествено заболяване.

От присъдата на Жълтия по закон трябва да бъде приспаднато времето, в което е бил под стража и в домашен арест. Този период е по-дълъг от самата присъда, така че Валентин Георгиев няма да лежи в затвор. След приспадането на периода под стража Николай Найденов- Ханойчо има да доизлежава година и половина от присъдата си, след което още една година пробация.