Христо Стоичков
Христо Стоичков / БГНЕС, архив
Освобождават Стоичков като почетен консул в Испания
94859
Освобождават Стоичков като почетен консул в Испания
  • Освобождават Стоичков като почетен консул в Испания
Започна процедура по освобождаването на Христо Стоичков като почетен консул на България в Испания със седалище в Барселона, съобщиха от Външно министерство. Предстои решението да бъде разгледано от Министерския съвет.  
 

Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет от края на юли 2011 г. Консулският окръг, за който той отговаря, обхваща територията на автономните области Каталуния и Арагон.

Стоичков към испанското правителство: Вие сте пълен срам (ВИДЕО)

След референдума за независимост на Каталуния Стоичков се изказа в подкрепа на желаещите отцепване на автономната област от Испания. Той поиска оставката на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария. Стоичков заяви, че Де Сантамария е последовател на бившия испански диктатор Франсиско Франко, че дядото, бащата и дори непълнолетния й син са последователи на генерала.

Испанският вицепремиер се закани да съди Стоичков

Впоследствие вицепремиерът каза, че ще съди Стоичков, а той отговори, че съжалява само за това, че е намесил сина на Де Сантамария. Това усложни комуникацията между Стоичков и официалните власти на Испания. Друга причина Стоичков да бъде освободен от позицията почетен консул на България в Испания е и фактът, че през последните няколко години той пребивава основно в САЩ, обясни зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Стоичков се извини, че обвинил сина на вицепремиера на Испания

„Знаете, че в последните няколко години Стоичков пребивава по-интензивно на територията на друга държава. Това създава предпоставка за непълноценно разгръщане на дейността му. И тези изказвания, които бяха направени, също биха затруднили неговата връзка с местните власти, така че намирам това за причини, които могат да бъдат приложени към мотивите за решението”, обясни той.

Зам.-министър Георгиев е убеден, че за поста почетен консул в Барселона ще бъде намерен подходящ кандидат.