/ iStock/Getty Images
Мариана Тошева е новият председател на Държавната агенция за бежанците. Това съобщиха от правителствения пресцентър. 

Тя има близо 30 години професионален опит в работата с бежанци. Започва като Координатор на проект на ВКБООН „Местно заселване на бежанци в България“ още пред 1993г., по-късно се присъединява към Български хелзински комитет като „Заместник директор на Програма за правна помощ на бежанци и мигранти, а от 2007 г. до съвсем скоро е изпълнявала длъжността Програмен мениджър на Бежанско мигрантска служба на Български червен кръст.

Над 20 са пунктовете за регистрация за временна закрила на бягащите от войната в Украйна

Г-жа Тошева умее да управлява и координира екипи и проекти, тя е позната със своята толерантност и способност да общува с хора от различни култури и среди, притежава опит в работата в мултикултурен екип. Владее немски, английски и руски езици.

Премиерът предложи освобождаването на Петя Първанова от поста заради незадоволителни резултати, съобщават още от кабинета. 

Петя Първанова: Ще сключим по спешност договор за превод на украински език

Петя Първанова бе освободена от поста си с решение на МС днес заради незадоволителни резултати през годините, недостатъчна технологична и експертна обезпеченост и готовност за справяне с бежански кризи. Въпреки, че само през последните 3 години на Агенцията са били осигурявани средства в размер на 50 млн. лв., както от европрограми, така и от държавния бюджет, липсва изграден капацитет и ресурси за управление на ситуацията с разселените от Украйна лица, уточняват от пресцентъра.

По-рано днес Първанова обясни пред БНТ, че тази сутрин е повикана на разговор в Министерския съвет. По време на разговора е станало ясно, че съвместната работа не може да продължи.